EU

Bura u Sloveniji oko odlaska Bratušek u Bruxelles

03.09.2014. 12:53 / Izvor: Fena
Bura u Sloveniji oko odlaska Bratušek u Bruxelles

Zabrinutost zbog njene kandidature slovenske oporbene stranke izrazile su i EPP-u, te najavljuju da će njihovi eurozastuponici Bratušek postaviti niz neugodnih pitanja na saslušanjima u Europskom parlamentu.

Najave da bi novi imenovani predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker u sastav buduće Europske komisije mogao uključiti slovensku premijerku u odlasku Alenku Bratušek izazvale su pravu političku buru u Ljubljani, a oporba je u srijedu zatražila izvanrednu sjednicu parlamenta tražeći od novog premijera Mire Cerara da Junckeru predloži drugog kandidata već na prvoj sjednici vlade koja se očekuje u drugoj polovici mjeseca.

Oporbene stranke tvrde da je Bratušek neprimjeren izbor jer je u prošlosti, kako tvrde, izražavala "euroskeptična" stajalištima te da se početku svoje političke karijere protivila privatizaciji državne imovine i financijskoj stabilizaciji koju zagovara Bruxelles. Zabrinutost zbog njene kandidature slovenske oporbene stranke izrazile su i Europskoj pučkoj stranci (EPP), te najavljuju da će njihovi eurozastuponici Bratušek postaviti niz neugodnih pitanja na saslušanjima u Europskom parlamentu.

 Izabrani predsjednik nove vlade Miro Cerar trebao bi na prvoj sjednici vlade izabrati drugu kandidatkinju ili kandidata koji bi uživao javnu potporu, tvrde zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Janša je pak iz zatvora, u kojemu izdržava dvogodišnju kaznu zbog korupcijske afere Patria, poslao "twit" u kojemu tvrdi da je Bratušek euroskeptik neprimjeren za visoki položaj. Kako bi to argumentirao, Janša je uz twit priložio i višeminutni video na kojemu se vidi Bratušek kako na početku svog premijerskog mandata prije godinu dana sudjeluje na koncertu pjevačkog zbora koji pjeva partizanske i revolucionarne pjesme, te i sama u kadru iz prvog reda pjevuši pjesme "Bandiera rossa" i "Hej brigade", te plješće humoristu koji za Europsku uniju kaže da je "lopovska banda".

 Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker u utorak je održao polusatni sastanak s Bratušek iako su mu iz Slovenije nudili kao moguće nove povjerenike i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca te eurozastupnicu Tanju Fajon. Njihove su stranke uključene u buduću vladajuću koaliciju Mire Cerara, dok stranka Alenke Bratušek ostaje u oporbi.

 Kandidaturi Bratušek najprije se suprotstavljao i novi predsjednik vlade Cerar, ali je svoje kritike na račun toga što se ona "sama predložila" za funkciju u Bruxellesu ublažio praktično pristajući na Junckerov izbor.

 Slovenski tisak navodi kako je očito da se Juncker u izboru neće osvrtati na "slovenski politički folklor" i stranačke razmirice i da je Bratušek za njega "idealna kandidatkinja" jer je rijetka među potencijalnim novim povjerenicima vodila vladu, a uz to je i žena i vodi stranku što se uvrštava u red europskih liberalnih stranaka pa će mu biti odlična za zatvaranje političke ravnoteže u budućoj Komisiji.

 Stranka Alenke Bratušek na parlamentarnim izborima u lipnju dobila je samo četiri mjesta u novom parlamentu, a otpala je iz kombinacija za novu vladu. Zato je odlazak u Bruxelles na povjerenički položaj zapravo idealan rasplet za ambicioznu 44-erogodišnju političarku koja bi inače u Sloveniji imala marginalnu ulogu, navodi u srijedu slovenski tisak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU