EU

Cameron apelovao na Škote da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu

16.05.2014. 08:30 / Izvor: Fena
Cameron apelovao na Škote da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu

Cameron se do sada držao po strani u usijanoj debati oko nezavisnosti Škotske, o kojoj će biti odlučeno na referendumu zakazanom za 18. septembar, svjestan svojih ograničenih mogućnosti u Škotskoj gdje je njegova Konzervativna stranka nepopularna.

Britanski premijer David Cameron u četvrtak je tražio od Škota da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom neuobičajene dvodnevne posjete Škotskoj kako bi se suprotstavio rastućoj podršci za secesiju u anketama javnosti i kritikama kampanje onih koji se zalažu protiv nezavisnosti.  

Cameron se do sada držao po strani u usijanoj debati oko nezavisnosti Škotske, o kojoj će biti odlučeno na referendumu zakazanom za 18. septembar, svjestan svojih ograničenih mogućnosti u Škotskoj  gdje je njegova Konzervativna stranka nepopularna.

Dok nacionalisti dobijaju prevagu nad pristalicama jedinstvenog Ujedinjenog Kraljevstva, brojni visokorangirani političari pridružuju se, međutim, višestranačkoj borbi protiv nezavisnosti, tvrdeći da je unija Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske jača od njenih dijelova.

Anketa TNS u ovoj sedmici pokazala je da se razlika između dvije strane na rekordno niskih devet posto, s ranijih 22 posto, prenosi Reuters.

Posjećujući kasarnu Walcheren u Glasgowu, najvećem škotskom gradu, Cameron je izjavio kako je "dirnut" što je uočio da toliki broj ljudi izražava svoje mišljenje u debati oko toga treba li Škotska okončati svoju 307 godina staru uniju s Engleskom, i naglasio je da je članicama unije bolje u zajedništvu.

“Želimo da Škotska ostane. Svi smo bogatiji ako ostanemo zajedno. Škotska ulaže svoju 'veličinu' u Veliku Britaniju. Zajedno smo Ujedinjeno Kraljevstvo sa zajedničkom budućnošću”, izjavio je Cameron.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU