EU / REGIJA

Cerar uvjerljivi pobjednik izbora u Sloveniji

Sve ostale stranke dobile su manje od četiri posto glasova, što je prag za dobivanje mandata u parlamentu, rezultat je izlazne ankete koju je za Slovensku televiziju i komercijalnu televizijsku postaju POP TV proveo institut Mediana.

14.07.2014. 11:50 / Izvor: HRT

Stranka Mire Cerara (SMC), koju vodi 51-godišnji sveučilišni profesor i pravnik Miro Cerar, uvjerljiva je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji.

Prema izlaznim anketama, Cerarova stranka dobila je 36,9 posto glasova. Na drugom je mjestu, s 19,2 posto glasova, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše. Ceraru će pripasti oko 38 mandata u 90-članom parlamentu, a Janšinoj stranci, koja nema izgleda za sastavljanje vlade, oko 19 mandata.

U novom parlamentu zastupnička mjesta dobit će Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), koja je osvojila 9,7 posto glasova, što je najbolji rezultat te stranke od osnutka. Nakon nje, četvrti najbolji rezultat, na opće iznenađenje, ostvarila je koalicija Udružena ljevica (ZL) sa 7,1 posto glasova. Razočaravajući rezultat zabilježili su Socijalni demokrati (SD) koji su pobijedili na izborima 2008. godine, a sada su dobili samo 5,8 posto glasova. Bolji rezultat nego na prošlim izborima ima i demokršćanska Nova Slovenija (NS) s 5,4 posto glasova, dok je Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), premijerke u odlasku, dobilo 4,7 posto glasova.

Sve ostale stranke dobile su manje od četiri posto glasova, što je prag za dobivanje mandata u parlamentu, rezultat je izlazne ankete koju je za Slovensku televiziju i komercijalnu televizijsku postaju POP TV proveo institut Mediana.

Miro Cerar, u čiju su stranku, prema mišljenju analitičara, slovenski birači, razočarani starim strankama i političarima, projicirali svoje želje, iako se on u kampanji nije jasno izjašnjavao o programu i konkretnim potezima, izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta da bi nova koalicija mogla biti poznata kad se na prvoj sjednici bude konstituirao parlament. Cerar je rekao da će o suradnji razgovarati sa svim strankama, ali da ne vidi mogućnosti za povezivanje sa strankom Janeza Janše jer ona nekim svojim potezima "ruši institucije". Riječ je o stranci bivšeg premijera, koji je u zatvoru zbog korupcije, a stranka ga i dalje poduprie i traži njegovo puštanje na slobodu.

Istaknuti dužnosnik Janšina SDS-a i bivši ministar u njegovoj vladi Zvone Černač izjavio je da slovenski izbori za parlament s Janšom u zatvoru nisu bili ni slobodni ni pošteni te da njegova stranka u novom parlamentu neće prihvatiti nijednu službenu funkciju. Černač je najavio da će ta stranka ubuduće organizirati neke akcije "građanskog neposluha" protiv novih vlasti, čiju legitimnost neće priznati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU