EU / EKONOMIJA

Conte protiv "automatskog" produženja sankcija Rusiji

Italija je u više navrata izražavala brige zbog sankcija prema Rusiji, tvrdeći da one pogađaju italijanske firme koje uvoze u Rusiju.

28.06.2018. 10:15 / Izvor: Fena

Italijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je u srijedu da produženje ekonomskih sankcija EU protiv Rusije ne bi trebalo biti automatsko, dok Rim pokušava da nastavi evropsko finansiranje manjih ruskih firmi kako bi olakšao napetosti s Moskvom.

Evropski čelnici na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu trebali bi produžiti do kraja januara sankcije uvedene Rusiji zbiog njene intervencije u Ukrajini iz 2014. godine, saopćili su diplomati i zvaničnici, ali bi italijanska nova euroskeptična vlada mogla zakomplicirati te planove.

"Mi ćemo potvrditi princip da ne bi trebalo biti nikakvog automatizma u produženju sankcija", izjavio je Conte u govoru u parlamentu u kome je izložio italijanske pozicije u brojnim poljima uoči sastanka u Bruxellesu.

"Trebamo biti oprezni prema tome. Sankcije bi trebale biti sredstvo i ne predstavljaju kraj", kazao je on, dodajući da će Italija pokloniti "veliku pažnju" interesima svojih firmi.

Sankcije protiv ruskog energetskog, vojnog i finansijskog sektora produžavaju se svakih šest mjeseci otkako su uvedene prvi put sredinom 2014. kada je Moskva anektirala Krimski poluotok od Kijeva i podržala je pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Italija je u više navrata izražavala brige zbog sankcija prema Rusiji, tvrdeći da one pogađaju italijanske firme koje uvoze u Rusiju.

Italijansko protivljenje onome što je postalo rutina EU sada bi, međutim, moglo dobiti na težini jer nova vlada u Rimu želi da osnaži veze s Kremljom.

Evropski diplomati tvrde da Italija sada poziva na nastavak evropskog finansiranja ruskih malih i srednjih firmi koje su aktivne u građanskom društvu, prenosi Reuters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU