Danska se sprema na konfiskaciju imovine migranata

21.01.2016. 11:09 / Izvor: HINA
Danska se sprema na konfiskaciju imovine migranata

Bez obzira na val kritika, Danska nastavlja parlamentarnu raspravu o reformi prava na azil, prema usvajanju konfiskacije imovine imigrantima ali i drugim koracima za koje kritičari tvrde da su protivni međunarodnim konvencijama.

Bez obzira na val kritika, Danska nastavlja parlamentarnu raspravu o reformi prava na azil, prema usvajanju konfiskacije imovine imigrantima ali i drugim koracima za koje kritičari tvrde da su protivni međunarodnim konvencijama. Glasovanje je predviđeno za 26. siječnja, a o reformi su se već dogovorili vladajuća koalicija i oporbeni socijaldemokrati.

UNHCR je osudio reformu koja bi mogla podgrijati strah i ksenofobiju u zemljama koje primaju migrante. Smatra da Kopengahen time gazi Europsku konvenciju o ljudskim pravima, Kovenciju o pravima djece i preporuke UN-a o izbjeglicama.

Mjere stavljaju migrante u ravnopravan položaj s nezaposlenim Dancima koji moraju prodati osobnu imovinu iznad određene vrijednosti, odnosno praga za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć. Ta će sredstva pridonijeti plaćanju troškova zdravstvene skrbi, obrazovanja i stanovanja. Danska imigracijska politika ne kreira se u Bruxellesu, kazala je ministrica za integraciju i imigraciju Inger Stoejbert.

Premijer Lars Lokke Rasmussen ranije je kazao da je riječ o prijedlogu zakona koji je najneshvaćeniji u povijesti Danske.

Policija će dobiti ovlasti da "oduzme svu imovinu koju tražitelji azila donesu sa sobom, kako bi se njome pokrili troškovi njihova stanovanja i prehrane". To znači da će moći konfiscirati sve iznad 10.000 danskih kruna (oko 10.200 kuna), kao i predmete čija vrijednost prelazi 10.000 kruna. Migranti i tražitelji azila moći će zadržati stvari koje im predstavljaju "iznimnu sentimentalnu vrijednost", poput obiteljskog nakita, odlikovanja i obiteljskih fotografija.

Konfiskacija dragocjenosti migrantima nije jedini  kontroverzni dio reforme, i drugi elementi poput uvjeta boravka i spajanja obitelji također izazivaju polemike.

Samo se tri stranke ljevice od početka oštro protive prijedlogu zakona.

Danska je među zemljama koje su prošle godine primile najviše migranata na broj stanovnika te ocjenjuje da više nije u stanju financirati njihov boravak niti ih integrirati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU