Domazet: EU treba uspostaviti novu agendu za BiH

05.03.2014. 09:19 / Izvor: Dnevni list
Domazet: EU treba uspostaviti novu agendu za BiH

Uz novu agendu za BiH, dodaje Domazet, trebalo bi hitno revidirati ranije odluke o ograničavanju prava korištenja IPA fondova i omogućiti njihovo korištenje nakon što se usvoji mehanizam koordinacije u korištenju fondova EU-a.

Ravnatelj Ekonomskog instituta u Sarajevu Anto Domazet smatra kako bi Europska unija mogla pomoći BiH u prvom redu uspostavljanjem nove agende za BiH u kojoj bi težište bilo na ubrzanju socijalnih, političkih i ekonomskih reformi.

"Drugim riječima, trebalo bi skinuti anatemu s BiH u vezi s nerješavanjem provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i napraviti korekcije u prioritetnim djelovanjima", izjavio je Domazet u intervjuu za današnje izdanje Dnevnog lista

 Uz novu agendu za BiH, dodaje Domazet, trebalo bi hitno revidirati ranije odluke o ograničavanju prava korištenja IPA fondova i omogućiti njihovo korištenje nakon što se usvoji mehanizam koordinacije u korištenju fondova EU-a.

"Na ovaj bi se način dijelom povratilo povjerenje u europski put BiH, koji bi uz novu inicijativu EU prema zemljama regije, a time i prema BiH, bio usmjeren ka rješavanju gorućih socijalnih i ekonomskih problema u zemlji.  To bi imalo nesumnjivo pozitivan utjecaj na raspoloženje investitora prema BiH i dodatno aktiviralo snage u zemlji spremne na poduzimanje prijeko potrebnih reformi", kazao je ravnatelj Ekonomskog instituta u Sarajevu.

 Na novinarski upit koje se mjere mogu poduzeti u kratkom roku da to građani osjete i da se izbjegne eskalacija prosvjeda. Domazet smatra kako u prvom koraku treba ukinuti privilegije dužnosnicima u svim stupovima vlasti i u javnim poduzećima.

 "Ono što je u normalno vrijeme neka normalna naknada za rad u vlasti, u krizno doba postaje neopravdana i socijalno neprihvatljiva privilegija U kratkom roku moraju uslijediti odluke o ukidanju „Bijelog kruha“, umanjenje plaća, ukidanje ili umanjenje paušala i naknada za odvojeni život, plaćanje za rad u povjerenstvima itd.", kazao je Domazet.

 Po njegovim riječima, zajedno sa spomenutim prvim koracima trebalo bi ubrzati aktivnosti na iskorjevanju korupcije i kriminala, u čemu je posebno značajno pitanje da se sustavno pristupi reviziji privatizacije te da se u tužiteljsko-sudbenim institucijama ubrzaju aktivnosti na donošenju odluka po već pokrenutim tužbama.

 "Ono što je najteže učiniti odnosi se na ubrzanje ekonomskog oporavka otvaranja novih radnih mjesta i stabilizacija javne potrošnje. U ovoj oblasti treba donijeti krupne političke odluke koje će popraviti poslovno okruženje za privlačenje investicija i veću motivaciju poduzetnika da investiraju i otvaraju nova radna mjesta", istaknuo je Domazet u intervjuu za Dnevni list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU