Donji dom britanskog parlamenta odobrio zakon o Brexitu

13.01.2020. 12:51 / Izvor: HINA
Donji dom britanskog parlamenta odobrio zakon o Brexitu

Prijedlog zakona u petak je prihvaćen nakon trodnevne rasprave. Podržalo ga je 330 zastupnika, a protiv je bilo 231.

Britanski su zastupnici konačno odobrili prijedlog zakona o brexitu premijera Borisa Johnsona, čime je uklonjena još jedna prepreka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. ovog mjeseca.

Prijedlog zakona u petak je prihvaćen nakon trodnevne rasprave. Podržalo ga je 330 zastupnika, a protiv je bilo 231. 

Zakon sada treba prihvatiti gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, koji ga može odgoditi, ali ne može poništiti prihvaćanje u Donjem domu. 

Britanski zastupnici dali su konačno odobrenje prijedlogu zakona o brexitu premijera Borisa Johnsona čime je uklonjena još jedna zapreka za izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja.

Velika Britanija je za izlazak iz EU-a glasala na referendumu 2016. godine. Međutim, zastupnici u parlamentu opetovano su osujetili pokušaje Borisa Johnsona i njegove prethodnice Therese May da izvedu državu iz Unije. May je zbog toga u srpnju podnijela ostavku.

Zadnjeg dana siječnja počet će tek prva faza izlaska, takozvano "prijelazno razdoblje", predviđeno kako bi se izbjegao nagli prekid veza. Tijekom tog razdoblja Velika Britanija i EU trebaju dogovoriti budući odnos.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU