EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.

04.12.2020. 08:34 / Izvor: HINA
EBA: Banke mogu odobravati moratorije na kredite do kraja ožujka 2021.

Evropska agencija za banke ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021.

Evropska agencija za banke (EBA) ponovo je aktivirala kriznu regulativu za moratorije na kredite, omogućivši podnošenje zahtjeva za zamrzavanjem otplata do kraja ožujka 2021. kako bi se osigurala likvidnost u drugom valu pandemije covida 19.

EBA tim potezom želi omogućiti moratorije i za kredite koji do sada nisu bili obuhvaćeni kriznom regulativom, a banke će ih moći odobravati do kraja ožujka 2021. godine, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Prema kriznoj regulativi koju je EBA ukinula 30. rujna, na kraju prvog vala pandemije, banke su mogle odobravati moratorije do tog datuma.

Ključno je da banke nastave kreditirati gospodarstvo, istaknula je EBA, dodavši da reaktivacijom smjernica "uvažava iznimne okolnosti drugog vala covida 19".

U odluci o njezinom opetovanom aktiviranju, evropski je regulator ipak upozorio banke da moraju voditi računa o mogućim problemima vezanim za solventnost, napomenuvši da problematični krediti moraju biti "dobro reflektirani" u njihovim bilancama.

U prvom valu pandemije otplata kredita u prosjeku je odgađana za šest do 12 mjeseci, a izmijenjena krizna regulativa obuhvaćat će moratorije ukupnog trajanja do devet mjeseci, uključujući cijelo krizno razdoblje.

Ako moratorij traje dulje od devet mjeseci, banke moraju provesti utvrditi kvalitetu kredita i odlučiti treba li ga svrstati u kategoriju višeg rizika naplate. Supervizorima moraju dostaviti procjene nenaplativih kredita kako bi mogli po potrebi utvrditi metodologiju izračuna gubitaka.

Moratoriji moraju funkcionirati kao instrument premošćivanja manjka likvidnosti koji je prouzročilo opetovano uvođenje mjera zatvaranja i jamčiti dostupnost kredita, naglašavaju u EBA-i.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU