Ebola: Minimalan rizik od širenja u Europi

04.08.2014. 13:08 / Izvor: EurActiv.rs
Ebola: Minimalan rizik od širenja u Europi

U svijetu je počela da raste zabrinutost zbog epidemije virusa ebole koja se širi zapadnom Afrikom. Britanske vlasti 30. jula su upozorile na tu prijetnju, dok je Hong Kong najavio i moguće mjere karantina.

U svijetu je počela da raste zabrinutost zbog epidemije virusa ebole koja se širi zapadnom Afrikom. Britanske vlasti 30. jula su upozorile na tu prijetnju, dok je Hong Kong najavio i moguće mjere karantina. EU je izdvojila još dva miliona eura za zauzdavanje epidemije, pa se ukupna pomoć za ove svrhe povećala na 3,9 miliona eura. Međutim, iako je riječ o epidemiji do sada nezabilježenih razmjera, stručnjaci uključujući i belgijskog doktora koji je učestvovao u otkrivanju virusa ebole, smatraju da rizik od epidemije u Europi gotovo da ne postoji.

 Ebola je do sada uglavnom bila omeđena na zabačena mjesta u manjem broju zemalja. Ovogodišnja epidemija koja je počela u martu do sada je odnijela više od 670 života od 1.200 potvrđenih slučajeva zaraze. Organizacija Ljekari bez granica ukazala je da je epidemija "izmakla kontroli" i da postoji "realan rizik da budu zahvaćene nove zemlje".

Američka humanitarna organizacija Peace Corps saopštila je da privremeno povlači svojih 340 volontera iz Liberije, Sijere Leone i Gvineje zbog bolesti, nakon što su dva volontera došla u kontakt sa osobom koja je podlegla virusu, a jedna od njih je umrla.

U Londonu je sazvan međuministarski krizni sastanak zbog ove pretnje koju je premijer te zemlje Dejvid Kameron okarakterisao kao ozbiljnu. Međutim, nakon sastanka je istaknuto da je mogućnost da se ebola proširi na Ujedinjeno kraljevstvo "veoma mala".

Britanske vlasti su upozorile osoblje aerodroma i graničnih službi da obrate pažnju na simptome bolesti i pozvale ljekare da u svom radu imaju u vidu ovu epidemiju, kao i činjenicu da period inkubacije može da traje i 20-ak dana. Putnicima u region zahvaćen ebolom su na sajtu ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, ali i drugih zemalja, dati savjeti u pogledu higijene i mera predostrožnosti.

Izvor EU u Briselu rekao je da EU ima opremu da otkrije bolest i njeguje zaražene pacijente, kao i da brzo otkrije i zauzda epidemiju. Ovaj izvor je ocijenio da je mogućnost da epidemija zahvati zemlje članice "minimalna".

Kao primjer je naveo sumnju da je jedna osoba u Valensiji u Španiji zaražena, ali se pokazalo da nije u pitanju ebola. Sličan slučaj zabilježen je i u Velikoj Britaniji.

Francuska je od početka širenja epidemije objavila da je spremna da zahvaćenim zemljama pruži tehničku podršku i ekspertizu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU