EU / POLITIKA

ECB smanjila osnovnu kamatnu stopu

Europska centralna banka /ECB/ smanjila je osnovnu kamatnu stopu na 0,05 odsto, poslije prethodnog smanjenja u junu na 0,15 odsto.

05.09.2014. 10:20 / Izvor: SRNA

Europska centralna banka /ECB/ smanjila je osnovnu kamatnu stopu na 0,05 odsto, poslije prethodnog smanjenja u junu na 0,15 odsto. Predsjednik ECB Mario Dragi takođe je saopštio da će banka pokrenuti program otkupa finansijskih obveznica za koje je garantovano imovinom.

Poslije objavljivanja ovih informacija, evro je pao na minimlanu vrijednost prema dolaru ove godine. Trenutni kurs je 1,3011 dolara za jedan evro, prenio je Bi-Bi-Si.

ECB je bila izložena pritisku da pokrene ekonomiju evrozone, pošto je rast proizvodnje usporen, a inflacija opala na samo 0,3 odsto.

Dragi je rekao poslije smanjenja osnovne kamatne stope u junu da je "dostignut donji prag za sve praktične svrhe".

ECB je tada uvela negativnu kamatnu stopu od 0,1 odsto na novac koji banke drže u centralnoj banci, a ta kamata sada je povećana na 0,2 odsto. Ova mjera trebalo bi da ohrabri banke da novac pozajmljuju preduzećima, umjesto da ga čuvaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU