EU/ POLITIKA

EK: Mađarska može da kupi ruske vakcine, ali na svoju odgovornost

Mađarska može po hitnoj proceduri da dozvoli uvoz ruske vakcine protiv virusa korona, ali samo za svoje građane i uz preuzimanje pune odgovornosti za taj čin.

01.12.2020. 10:33 / Izvor: N1

Mađarska može po hitnoj proceduri da dozvoli uvoz ruske vakcine protiv virusa korona, ali samo za svoje građane i uz preuzimanje pune odgovornosti za taj čin, kažu u Evropskoj Komisiji povodom takvih najava koje stižu iz Mađarske.

U Briselu objašnjavaju da upotrebnu dozvolu za vakcine za teritoriju EU može da izda samo Evropska agencija za lijekove, ali da postoji procedura koja može da bude sprovedena u "hitnim situacijma" i koju Mađarska sada može da iskoristi.

"Mađarske nacionalne vlasti moraće da donesu odluku i preuzmu odgovornost za ono što slijedi. Takođe, ako dozvolu daju samo mađarske vlasti, a ne i Evropska agencija za lijekove, ona će moći da se koristi samo u Mađarskoj, ali ne i u ostatku EU”, rekao je portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker.

On je dodao da u Briselu nemaju podatke o pomenutoj ruskoj vakcini, jer je prozivođač nedavno uspostavio prvi kontakt sa Evropskom agencijom za lijekove i dodaju da će biti ispitana efikasnost i bezbjednost svake vakcine prije nego što ona bude plasirana na tržište EU.

Evropska komisija potpisala je do sada šest predugovora sa farmaceutskim kompanijama o potencijalnoj nabavci vakcina protiv virusa korona, a u pregovorima je sa još tri.

Brisel do sada nije pregovarao sa ruskim, ali ni sa kineskim proizvođačima vakcine, iako ne isključuje mogućnost da do toga dođe.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU