EU / POLITIKA

EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov budžet godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura.

03.06.2020. 10:27 / Izvor: HINA

Evropska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi finansirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć evropskim ekonomijama i sektorima najteže pogođenima koronakrizom, objavila je u ponedjeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante kojega se razmatraju, u EU-ov budžet godišnje bi se slilo oko 10 milijardi eura, što je manje od 0,2 posto prometa koji generiraju velike kompanijee od poslovanja u EU, kažu u EK.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmjene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužila za golemih 750 milijardi eura kojima bi finansirala izdvajanja za mjere oživljavanje ekonomija pogođenih koronakrizom.

Bruxelles je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se finansirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

“Ovisno o obliku toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade ovisno o veličini kompanije, ili kao dio poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi eura, a da se nijedna pojedinačna firma previše ne optereti”, rekla je glasnogovornica EK.

“Deset milijardi eura manje je od 0,2 posto prometa koji od poslovanja u EU generiraju velike kompanije”, dodala je.

Glasnogovornica dodaje da je očekivani godišnji prihod preliminarna procjena.

Među novim izvorima prihoda za zajednički EU-ov budžet kojima bi se finansirala otplata duga vezanog za poticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku i namet za ugljični otisak kod uvoza.

Vodeći EU-ov dužnosnik za budžet Johannes Hahn u razgovoru za nedjeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Evropi s globalnim prometom većim od 750 miliona eura, podsjeća Reuters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU