Ekonomija eurozone past će u četvrtom kvartalu 2,7 posto

23.12.2020. 10:08 / Izvor: HINA
Ekonomija eurozone past će u četvrtom kvartalu 2,7 posto

Gospodarstvo eurozone past će zbog drugog vala covida 19 u četvrtom tromjesečju 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Gospodarstvo eurozone past će zbog drugog vala covida 19 u četvrtom tromjesečju 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, procijenili su u utorak u zajedničkom izvješću njemački ekonomski institut ifo, švicarski KOF i talijanski ured za statistiku.

"Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, gospodarska aktivnost ponovo će se smanjiti u četvrtom tromjesečju zbog novih mjera zatvaranja", pokazuju "Izgledi gospodarstva eurozone", koje su izradili ifo, KOF i Istat.

U cijeloj 2020. godini gospodarstvo eurozone trebalo bi po njihovim procjenama pasti 7,3 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) 19-člane eurozone smanjio se u drugom tromjesečju 11,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a u razdoblju od srpnja do rujna poskočio je 12,5 posto, konstatiraju instituti, napominjući da je glavni pokretač oporavka bila potrošnja kućanstava.

Za prvo tromjesečje 2021. godine Istat, ifo i KOF prognoziraju skroman rast gospodarstva eurozone, za 0,7 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2020. U drugom tromjesečju 2021. rast aktivnosti trebao bi po njihovim procjenama ubrzati na tri posto.

"Izgledi su podložni rizicima koji bi mogli donijeti dublji pad ali i snažniji rast, ovisno o učinkovitosti mjera ekonomske politike, razvoju pandemije, cijepljenju i o tome kako će na gospodarstvo utjecati novac (iz fonda EU-a za oporavak od pandemije)", napominju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU