Šta gubi Zapadni Balkan izlaskom Velike Britanije iz EU

18.01.2020. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine
Šta gubi Zapadni Balkan izlaskom Velike Britanije iz EU

Izlaskom Velike Britanije iz EU krajem januara, zapadni Balkan će izgubiti saveznika koji se dosljedno zalagao za uključivanje regiona u evropske integracije.

Izlaskom Velike Britanije iz EU krajem januara, zapadni Balkan će izgubiti saveznika koji se dosljedno zalagao za uključivanje regiona u evropske integracije, slaže se većina analitičara.

U posljednjih nekoliko mjeseci urađeno je i nekoliko studija koje govore o tome, a manje-više sve se slažu da će izlazak Velike Britanije poremetiti ravnotežu između skeptičnije Francuske za širenjem na naš region i ambiciozne Britanije, koja je uz Njemačku kroz usvajanje njemačko-britanske inicijative za BiH prije gotovo šest godina dala novi impuls približavanju BiH EU.

Mnogi se čak slažu da bi bilo mnogo teže Francuskoj da stavi rampu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju da se Britanija zbog procesa izlaska iz EU u posljednje vrijeme nije povukla iz procesa donošenja odluka na nivou Evropskog savjeta.

Wolfgang Petrich, bivši visoki predstavnik i dobar poznavalac regiona, slaže se da će izlaskom Velike Britanije region biti na gubitku. On je čak istakao da će to biti najveći gubitak za Srbiju s obzirom na to da je Velika Britanija, kako tvrdi, njen tradicionalni politički saveznik. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo za proširenje EU, i zato što se uvijek protivilo produbljenju Unije ka političkoj i socijalnoj uniji. Međutim, Brexit doprinosi tome da protivnici proširenja jačaju, poput Francuske, Nizozemske i drugih. Upravo proživljavamo taj sukob i do samita u Zagrebu vidjet ćemo koja strana će prevagnuti, ili će se kriza nastaviti", smatra Petrich, uz bojazan da bi francuski prijedlog pitanje proširenja mogao otegnuti.

Što se tiče EU i Brexita, smatra da je to proces čije će posljedice narednih godina uzeti mnogo vremena, a upozorava i da će biti manje novca za evropske programe.

"A to znači manje novca za EU programe za zapadni Balkan", rekao je Petrich.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, na svom blogu nedavno je napisao da njegova zemlja ne samo da neće smanjiti, već će, naprotiv, na ovom prostoru povećati saradnju, programe, broj osoblja i vidljivost u partnerstvu s SAD, EU, OEBS-om i drugima.

Andrew MacDowall, britanski novinar i konsultant fokusiran na centralnu i istočnu Evropu, kaže da je Britanija bila jedan od najsnažnijih zagovarača proširenja. On, međutim, vidi i potencijal za pozitivne promjene, ukazujući da će, na primjer, razgovori o budućoj metodologiji za nastavak proširenja vjerovatno biti lakši kada Britanija nije tu. Takođe, on ocjenjuje da se Britanija više okreće sebi, što može dovesti u sumnju aktivniju ulogu te zemlje u narednom periodu.

"Mislim da UK ima stvarnu priliku da bude lider u "Drugom Maršalovom planu" ili da predvodi "Evropski put svile", odnosno projekte da popravi infrastrukturu i pomogne ekonomski razvoj na Balkanu. Međutim, nisam u potpunosti uvjeren da bi se takva vrsta plana mogla ostvariti, odnosno da će postbrexitovska Britanija biti puna entuzijazma da učestvuje u takvim projektima", naglasio je MacDowall.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU