Evropske granice se ponovo otvaraju, put do oporavka turizma je dug

15.06.2020. 13:38 / Izvor: Fena
Evropske granice se ponovo otvaraju, put do oporavka turizma je dug

Širom Evrope granice su otvorene danas nakon što su tri mjeseca bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Širom Evrope granice su otvorene danas nakon što su tri mjeseca bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Međutim, i dalje postoje mnoga ograničenja kao i činjenica koliko će Evropljani željeti putovati ovo ljeto, dok su granice još uvijek zatvorene za Amerikance, Azijce i druge međunarodne turiste.

Granične provjere za većinu Evropljana odbačene su preko noći u Njemačkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama, gotovo dvije sedmice nakon što je Italija otvorila svoje granice. U dvadeset sedam zemalja Evropske unije, kao i onim u takozvanom "području Schengena", koje uključuju i nekoliko zemalja koje nisu članice EU, poput Švicarske, otvaranje granica se ne očekuje za posjetitelje izvan kontinenta barem do početka sljedećeg mjeseca, a vjerojatno i kasnije, prenosi AP.

Povodom ponovnog otvaranja granica i pariških restorana u ponedjeljak, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je vrijeme "da okrenemo stranicu prvog čina krize" i "ponovo otkrijemo slobodu."

"To ne znači da je virus nestao i da se možemo potpuno opustiti.  Ljeto 2020. bit će drugačije od bilo kojeg drugog", upozorio je Macron.

Taj je oprez prisutan svugdje nakon više od 182.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi. Prema podacima Johns Hopkins Univerziteta u regiji je bilo više od dva miliona od ukupno 7,9 miliona potvrđenih infekcija na svijetu.

"Imamo pandemiju pod nadzorom, (ali) ponovno otvaranje naših granica je kritični trenutak", rekao je u nedjelju španski premijer Pedro Sánchez, najavljujući da njegova teško pogođena zemlja kreće naprijed prema evropskim putnicima za 10 dana.

"Prijetnja je i dalje stvarna. Virus je još uvijek vani", rekao je Sánchez.

Ipak, potreba da se evropska turistička industrija ponovno uspostavi je od velike važnosti za zemlje kao što su Španija i Grčka, jer se ekonomskom kriza uzrokovana koronavirusom povećava. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis priznao je da će "puno zavisiti o tome osjećaju li se ljudi ugodno putovati i možemo li Grčku predstaviti kao sigurno odredište".

U ponedjeljak je Grčka dočekala prve međunarodne letove prema Atini i Solunu čiji se putnici nisu suočili sa obaveznim testovima na COVID-19. Direktni međunarodni letovi do regionalnih grčkih zračnih luka, uključujući one na otocima, započet će 1. jula. Posjetitelji će biti podvrgnuti nasumičnom testiranju na koronavirus.

U probnoj vožnji, Španija je dopustila hiljadama Nijemaca da od ponedjeljka lete na Balearske otoke bez obaveznog 14-dnevnog karantina za tu skupinu. Ideja je testirati najbolje prakse u eri koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU