Svaka peta njemačka kompanija strahuje od propasti

09.07.2020. 09:57 / Izvor: HINA
Svaka peta njemačka kompanija strahuje od propasti

Svaka peta njemačka tvrtka ne isključuje mogućnost propasti zbog posljedica udara koronavirusa na gospodarstvo.

Svaka peta njemačka tvrtka ne isključuje mogućnost propasti zbog posljedica udara koronavirusa na gospodarstvo, objavio je ugledni Ifo institut s sjedištem u Muenchenu.

"Mogli bismo vidjeti val insolventnosti u narednim mjesecima u Njemačkoj", upozorio je istraživač Ifo instituta Stefan Sauer u osvrtu na očitovanja njemačkih tvrtki Institutu u lipnju ove godine o tome kako će se koronavirus odraziti na njihovo poslovanje.

Raščlanivši nalaze spomenute ankete, Ifo je, među ostalim, utvrdio da najveća bojazan od gašenja biznisa među njemačkim tvrtkama postoji u sektoru usluga, u kojem 27 posto poduzetnika ocjenjuje kako im je daljnje poslovanje pod velikim znakom pitanja.

Unutar sektora usluga, prema istome izvoru, najnesigurniji su u pogledu daljnjeg poslovanja turoperatori (85 posto anketiranih), hoteli (76 posto) i restorani, među kojima 67 posto poduzetnika ne isključuje mogućnost zatvaranja.

Institut posebnu pozornost poklanja očitovanjima industrijalaca, donoseći, među ostalim, podatak da više od polovice poduzetnika u metalskoj industriji neizvjesnim ocjenjuje svoj daljnji opstanak na tržištu.

U izvješću Ifo-a upozorava se i kako visoka neizvjesnost vlada i u tekstilnoj, gdje 38 posto poduzetnika ne isključuje mogućnost propasti, papirnoj (28 posto) i industriji kože (27 posto), dok dodatnu zabrinutost izaziva nesigurnost automobilske industrije i njihovih dobavljača među kojima 26 posto poduzetnika upitnim drži daljnje poslovanje.

Nešto manja nesigurnost među njemačkim gospodarstvenicima vlada u sektoru trgovine (21 posto anketiranih tvrtki strahuje od gašenja), dok je najmanji strah od posljedica koronavirusa na gospodarstvo u građevinskom sektoru, gdje svega dva posto poduzetnika upitnim drži daljnje poslovanje.

Ifo ukazuje i na visoku neizvjesnost koja vlada u kreativnim i industrijama zabave, gdje 55 posto tvrtki i samostalnih umjetnika i profesionalaca otvorenom ostavlja mogućnost zatvaranja zbog koronavirusa.

Njemačka je, podsjetimo, uz Italiju i Sloveniju glavni vanjskotrgovački partner Hrvatske zbog čega je uvriježeno mišljenje da bez pojačane potražnje za našim proizvodima i uslugama s njemačkog tržišta, hrvatsko gospodarstvo ne može očekivati izlazak iz očekivane recesije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU