Njemački izvoz oružja na Bliski istok 2020. premašio milijardu eura

04.01.2021. 09:54 / Izvor: HINA
Njemački izvoz oružja na Bliski istok 2020. premašio milijardu eura

Njemačka vlada odobrila je izvoz oružja u vrijednosti većoj od milijardu eura zemljama koje su uključene u sukobe u Jemenu i Libiji.

Njemačka vlada odobrila je izvoz oružja u vrijednosti većoj od milijardu eura zemljama koje su uključene u sukobe u Jemenu i Libiji, javlja u nedjelju novinska agencija dpa.

Do 17. prosinca, Berlin je samo za Egipat odobrio prodaju oružja i vojne opreme u vrijednosti od 725 milijuna eura, objavilo je ministarstvo gospodarstva na upit zastupnika u Bundestagu Omara Nouripoura. Također je odobren izvoz oružja u Karar (305,1 milijun eura), Ujedinjene Arapske Emirate (51,3 milijuna eura), Kuvajt (23,4 milijuna eura) i Tursku (22,9 milijuna sura).

Dozvole su izdane i za Jordan (1,7 milijuna eura) i Bahrein (1,5 milijuna eura), čime je sveukupna vrijednost izvoza oružja dosegnula 1,16 milijardi eura. Sve navedene zemlje uključene su u jedan ili u oba sukoba - u Jemenu i Libiji. U Jemenu se koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom bori protiv Hutija, proiranskih pobunjenika.

Koalicija uključuje UAE, Egipat, Kuvajt, Jordan i Bahrein. U libijskom sukobu Katar i Turska interveniraju na strani međunarodno priznate  vlade premijera Fayeza al-Sarraja u Tripoliju.

S druge strane, generala Khalifu Haftara podupire UAE i Egipat. Trenutno je na snazi prekid vatre.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU