BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto

31.07.2021. 10:39 / Izvor: HINA
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.

Gospodarske aktivnosti na području jedinstvene eurovalute porasle su 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, objavio je Eurostat.

Početkom 2020. godine došlo je do velikog pada BDP-a nakon što su zemlje zatvorile svoje granice kao odgovor na pandemiju koronavirusa. U drugom tromjesečju prošle godine došlo je do najoštrijeg pada od početka evidencije Eurostata u 1995. Budući da su zemlje eurobloka bile zatvorene, gospodarstvo je potonulo više od 11 posto u eurozoni i u EU-u.

Međutim u ovoj godini gospodarski izgledi su pozitivniji.

U Europskoj uniji BDP je u drugom tromjesečju ove godine porastao za 1,9 posto, a na godišnjoj razini za 13,2 posto, priopćili su iz Eurostata.

U odvojenoj procjeni Eurostata očekuje se da je inflacija u eurozoni u srpnju porasla za 2,2 posto, a u lipnju za 1,9 posto.

Agencija je također objavila da je stopa nezaposlenosti na području eurozone u lipnju oslabila na 7,7 posto, u odnosu na osam posto u prethodnom mjesecu. U EU je ta stopa smanjena na 7,1 posto, u odnosu na 7,3 posto u svibnju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU