Nakon uvođenja eura, hrvatsku kunu će štititi vojska

23.09.2021. 07:02 / Izvor: Akta.ba
Nakon uvođenja eura, hrvatsku kunu će štititi vojska

Osim više od milijarde kovanica, morat će se pohraniti još pola milijarde novčanica.

Nakon uvođenja eura, hrvatska će vlada zastarjelu kunu štititi vojskom, u posebnim, strogo čuvanim skladištima.

Od 1. januara 2023. Hrvatska će usvojiti euro kao svoju valutu. Zamjena valute je veliki ekonomski projekt, ali sa sobom nosi i niz čisto praktičnih problema. Jedno od njih je pitanje kamo sa svim starim novcem.

Naime, hrvatske su vlasti izračunale da će samo za skladištenje kunskih kovanica tokom zamjene biti potreban prostor u koji bi se moglo pohraniti 120 zagrebačkih tramvaja koji su dužine 32 metra, širine 2,3 metra i visine 3,4 metra. To znači da im je potrebno ukupno 30.000 kubičnih metara prostora.

Osim više od milijarde kovanica, morat će se pohraniti još pola milijarde novčanica.

Prema dogovoru vlasti, hrvatska će se vojska pobrinuti za skladištenje starog novca, kojega će držati u posebnim skladištima pod strogom zaštitom. Naime, tri mjeseca nakon uvođenja eura, ljudi u bankama moći će mijenjati kune za eure, pa će cijelo to razdoblje zadržati svoju vrijednost. Nakon tog razdoblja, kovanice će se uništiti ili istopiti posebnim strojevima, a dobiveni metal prodati za ponovnu upotrabu.

Zasad ne postoji vremensko ograničenje za pretvaranje novčanica u eure, već će biti moguće zamijeniti kune bez dodatne naknade samo u prvih šest mjeseci nakon uvođenja eura. U tom će razdoblju biti moguće zamijeniti kune u svim bankama, poslovnicama agencije za plaćanja i poštama.

Hrvatska još čeka konačnu potvrdu Bruxellesa da može ući u eurozonu, koja bi trebala stići sredinom 2022. Hrvatska vlada ne očekuje nikakve komplikacije i uvjerena je da je zemlja ispunila sve tranzicijske uvjete Bruxellesa.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU