Evropske potrošačke cijene dostigle su najvišu razinu u posljednjih 13 godina

29.10.2021. 12:37 / Izvor: Fena
Eurostat

Eurostat je saopćio da je rast eurozone porastao za 2,2 posto u trećem tromjesečju godine, nešto više od brojke iz prethodnog tromjesečja od 2,1 posto.

Potrošačke cijene u 19 zemalja Evropske unije koje koriste euro skočile su na najvišu razinu prvi put u poslednjih 13 godina.

Eurostat, statistička agencija Evropske unije, saopćila je u petak da je inflacija u cijelom bloku porasla na 4,1 posto u godini do oktobra. To je više u odnosu na ekvivalentnu stopu od septembra kada je iznosila 3,4 posto i predstavlja najveći godišnji porast inflacije od jula 2008. godine, kada je inflacija također iznosila 4,1 posto, javlja Associated Press. 

Inflacija u 19 zemalja, kao i svugdje u svijetu, posljednjih je mjeseci rasla jer se globalna ekonomija počela oporavljati od pandemije koronavirusa.

Taj će skok vjerojatno staviti pritisak na Evropsku centralnu banku da ubrza korake za okončanje svojih mjera stimulacije pandemije dok inflacija udvostručuje svoj cilj od dva posto.

Banka je, međutim, u četvrtak saopćila da je veliki dio porasta cijena vezan za poređenje sa niskim cijenama tokom pandemije, povećanjem cijena goriva i potražnjom koja nadmašuje ponudu kako se ekonomija ponovno otvara. Dužnosnici banke rekli su da očekuju da će sva tri uzroka porasta cijena biti privremena i zadržali su svoje poticaje do marta. 

Eurostat je saopćio da je rast eurozone porastao za 2,2 posto u trećem tromjesečju godine, nešto više od brojke iz prethodnog tromjesečja od 2,1 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU