euro

EU / EKONOMIJA

Evropska centralna banka će do 2024. odlučiti o novom dizajnu euro novčanica

ESB očekuje da će do 2024. odabrati nova rješenja za dizajn euronovčanica.

07.12.2021. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Europska centralna banka (ECB) namjerava redizajnirati euronovčanice u suradnji s europskim građanima. Očekuje se da će taj postupak biti dovršen 2024., kad će se donijeti konačna odluka. 

Postupak redizajniranja započet će uspostavom fokus‑skupina, koje će u cijelom europodručju prikupljati mišljenja građana o mogućim temama za buduće euro novčanice. Potom će savjetodavna skupina zadužena za odabir tema, koju čini po jedan stručnjak iz svake države europodručja, dostaviti Upravnom vijeću ECB‑a uži izbor novih tema. ECB je već imenovao članove savjetodavne skupine na osnovi prijedloga nacionalnih središnjih banaka europodručja. Oni su stručnjaci za različita područja, na primjer povijest, prirodne i društvene znanosti, vizualnu umjetnost i tehnologiju. Sadašnji izgled euronovčanica zasnovan je na temi »razdoblja i stilovi« a motivi su prozori, vrata i mostovi. 

"Euronovčanice će ostati dio naše svakodnevice. One su opipljiv i vidljiv simbol europskog zajedništva, osobito u kriznim vremenima, a potražnja za njima i dalje je snažna", rekla je predsjednica ESB‑a Christine Lagarde. "Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled novčanica kako bismo ih približili Europljanima u svim dobnim i društvenim skupinama." 

Kad primi prijedloge savjetodavne skupine, ECB će pozvati javnost da se izjasni o temama koje su ušle u uži izbor. Uslijedit će natječaj za dizajn novih novčanica, nakon čega će se ECB iznova savjetovati s javnošću. Konačnu odluku donijet će Upravno vijeće.

Pokretanje tog postupka u skladu je s opredijeljenošću Upravnog vijeća ESB‑a da Europljanima pruži inovativne, sigurne novčanice s kojima će osjećati povezanost. Rezultati najnovijeg Istraživanja o platnim navikama potrošača u europodručju (engl. Study on the payment attitudes of consumers in the euro area, SPACE) pokazuju da je gotovina u 2019. i dalje bila najpopularnije sredstvo plaćanja malih vrijednosti na fizičkom prodajnom mjestu. Usprkos rastu bezgotovinskih plaćanja tijekom pandemije, potražnja za gotovinom porasla je jer gotovina ima ključnu ulogu kao sredstvo pohrane vrijednosti. U sklopu svoje gotovinske strategije za 2030. Eurosustav poduzima konkretne korake kako bi gotovina još dugo bila dostupna i prihvaćena kao sredstvo plaćanja, među ostalim i poslije eventualnog uvođenja digitalnog eura.

"Želimo razviti euro novčanice koje će građani Europe prepoznati kao svoje i koje će s ponosom upotrebljavati", rekao je član Izvršnog odbora ECB‑a Fabio Panetta. "Redizajniranje euronovčanica odvijat će se usporedno s istraživanjem digitalnog eura. Cilj je obaju projekata ostvarivanje zadaće pružanja sigurnog novca Europljanima."

Kada postupak odabira dizajna bude završen, Upravno vijeće odobrit će proizvodnju novih novčanica i odlučiti o mogućim datumima izdavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU