Od 1. januara 2023. Hrvatska prelazi na euro

12.12.2021. 08:59 / Izvor: Avaz.ba
EU

Vlada je 1. januara 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za ulazak u eurozonu.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić u petak je u Rovinju izjavio da je Zakon o euru u fazi izrade, čiji bi nacrt trebao biti objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.

Uz taj zakon bit će potrebno promijeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja eura, rekao je Marić na konferenciji.

Vlada je 1. januara 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatskeu eurozonu očekuje se sredinom iduće godine.

"Od tog trenutka Hrvatska praktički ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još ubrzati jer je puno posla pred nama", rekao je Marić, podsjećajući da će trebati povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti predopskrbu banaka, pošte, Fine i poduzetnika novčanicama i kovanicama eura.

Po njegovim riječima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o euru, biti regulirana obaveza dvojnog iskazivanja cijena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

"Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dvije sedmice trajat će dualni opticaj, građani će moći plaćati u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će minimalno godinu dana.", istakao je ministar Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU