Razgovori u EU o zabrani uvoza iz Rusije mijenjaju cijenu nafte

22.03.2022. 08:45 / Izvor: Agencije
Nafta

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 112 dolara, potaknute razgovorima zemalja EU-a o embargu na rusku naftu.

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 112 dolara, potaknute razgovorima zemalja EU-a o embargu na rusku naftu i napadom jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi na saudijska naftna postrojenja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila u plusu 4,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,05 dolara višoj cijeni, od 108,75 dolara, prenosi Hina.

Trgovci su se na početku sedmice usredotočili na najavljene razgovore američkog predsjednika Joea Bidena i vlada članica EU-a koji bi trebali iznjedriti još oštriji odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Vlade EU-a razmotrit će uvođenje embarga na rusku naftu.

U Ukrajini se i dalje vode žestoke borbe, a potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Verščuk otklonila je mogućnost predaje ukrajinskih snaga u opkoljenom Mariupolju.

Budući da sukobi ne popuštaju, na tržištu ponovo razmatraju moguću zamjenu za ruske barele pod sankcijama.

Najnoviji izvještaj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, pokazao je da neki proizvođači još uvijek ne uspijevaju ispuniti dogovorene proizvodne kvote.

Nervozu trgovaca pojačalo je i privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Yanbuu tijekom vikenda, zbog napada jemenskih pobunjenika iz pokreta Husi, koje podržava Iran, napominje Reuters.

Saudijska Arabija poručila je da neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnoj opskrbi, signaliziravši nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu.

Neimenovani dužnosnik u saudijskim ministarstvu vanjskih poslova izjavio je za novinsku agenciju SPA da takvi napadi rezultiraju ozbiljnim posljedicama u proizvodnji i preradi nafte i utječu na proizvodne kapacitete Saudijske Arabije i na njezino ispunjavanje ugovornih obaveza.

OPEC nije jutros objavio koliko je u petak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U četvrtak stajao je 104,96 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU