Evropska unija se privremeno vraća uglju

23.06.2022. 09:32 / Izvor: Agencije
eu

Evropska unija će se privremeno vratiti uglju kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa.

Evropska unija će se privremeno vratiti uglju kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa, izjavila je Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji, javlja Reuters.

Prema njenim riječima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svjetlu, kako kaže, posljednjih aktivnosti vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promjene, prenosi Tanjug.

Evropski lideri su “crvenom olovkom zaokružili” Rusiju jer je dotok gasa u Evropu gasovodom Sjeverni tok 1 smanjen na samo 40 posto kapaciteta, što je produbilo energetsku krizu nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu zbog koje je Unija uvela oštre sankcije Moskvi.

"Potreba za alternativnim snabdijevanjem"

"Nezakonita invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do vanredne situacije u Evropskoj uniji. Zbog bezobraznih poteza Putinove administracije, u smislu da je Gazprom vrlo naglo spustio protok gasa, pripremamo neke veoma važne mjere, ali su sve one privremene", rekla je Bardram na Afričkom energetskom forumu u Briselu, misleći na upotrebu uglja.

Članice Unije su pripremile niz mjera kako bi izdržale krizu snabdijevanja energijom i kako bi se uhvatile u koštac s problemom nestašica energije tokom zime i rastom inflacije.

Ukazujući na ozbiljnost problema, njemački ministar finansija Christian Lindner je ranije izjavio da postoji opasnost od ozbiljne ekonomske krize i podvukao potrebu za alternativnim snabdijevanjem zbog prevazilaženje deficita energije u naredne tri ili više godina.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU