EU smanjuje deficit u robnoj razmjeni sa svijetom

17.11.2022. 08:26 / Izvor: Agencije
EURE

Deficit EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom iznosio je u septembru 45,8 milijardi eura, dok je mjesec ranije dosegnuo 64,7 milijardi eura, najviši iznos otkada Eurostat objavljuje podatke.

Deficit EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom iznosio je u septembru 45,8 milijardi eura, dok je mjesec ranije dosegnuo 64,7 milijardi eura, najviši iznos otkada Eurostat objavljuje podatke.

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta evropskog izvoza robe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci (Reuters)

Manjak u robnoj razmjeni Europske unije i eurozone sa svijetom spustio se u septembru s rekordne razine zahvaljujući blažem rastu uvoza i kontinuirano snažnom izvozu, pokazali su podaci Eurostata, na koje se poziva Hina.

Vrijednost robnog izvoza EU-a porasla je za 24 posto u odnosu na septembar prošle godine, gotovo istim tempom kao i u augustu, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

Uvoz je pak porastao 48,2 posto, osjetno blaže nego u augustu kada je uvećan za 56,4 posto.

Bilanca je pokazala deficit EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom od 45,8 milijardi eura. U augustu manjak je dosegnuo 64,7 milijardi eura, najviši iznos otkada Eurostat objavljuje podatke. U septembru 2021. iznosio je samo 300 miliona eura.

I izvoz robe iz eurozone porastao je gotovo istim tempom kao i u augustu, za 23,6 posto. Uvoz je uvećan za 44,5 posto, nakon 53,6-postotnog skoka u augustu.

Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u septembru iskazala manjak od 34,4 milijarde eura. Mjesec ranije iznosio je rekordnih 50,9 milijardi.

U prošlogodišnjem septembru eurozona je bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 6,7 milijardi eura.

I EU i eurozona nanizale su rekordne manjkove u trgovinskoj bilanci u julu i augustu zbog snažnog rasta cijena energije.

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta europskog izvoza robe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, pokazuju podaci. Izvoz u Kinu porastao je tek 2,8 posto dok je uvoz skočio 41,6 posto.

Izvoz robe iz EU-a u Rusiju potonuo je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 35,6 posto, dok je uvoz porastao 53,1 posto.

U potrazi za zamjenom za ruski plin EU se okrenuo SAD-u, ali i Norveškoj, što se očitovalo u više nego udvostručenom uvozu. Izvoz je porastao 18,8 posto.

Time je manjak EU-a u robnoj razmjeni s Norveškom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bio 16 puta veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, poskočivši na 70,8 milijardi eura, pokazuju Eurostatovi podaci.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU