Jedenje kukaca

EU odobrila prodaju dvije vrste kukaca za ljudsku prehranu

25.01.2023. 13:16 / Izvor: Deutsche Welle
kukci za prehranu

Mnogim Europljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima diljem svijeta smatraju delicijom.

Europska unija je jučer odobrila prodaju ličinka kukca brašnjara te kućne zrikavce za ljudsku prehranu. Još osam zahtjeva čeka odobrenje. Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a zrikavci kao djelomično odmašćeni prah.

Mnogim Europljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima diljem svijeta smatraju delicijom te su dio prehrane u više zemalja, od Meksika do Tajlanda.

Većina zagađenja zbog kojeg se zagrijava naš planet dolazi od uzgoja hrane, odnosno od mesne i mliječne industrije. Krave i ovce podriguju staklenički plin metan, a poljoprivrednici uništavaju šume kako bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od koje se tri četvrtine daje stoci.

“Nitko neće biti prisiljen jesti kukce”

Ako prženi zrikavci i salate od brašnjara zamijene odreske i hamburgere, mogli bi biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i suzbijanju klimatskih promjena. U Njemačkoj, primjerice, oko polovice stanovništva planira jesti manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesne hrane, ali zamjenjuju govedinu za manje “zagađivače” poput piletine, piše DW.

Proteini kukaca bi mogli poslužiti kao jeftina alternativa – posebno u prerađenoj hrani. Naime, između 35% i 60% suhe težine insekata sastoji se od proteina. Insekti efikasnije od stoke pretvaraju kalorije iz unosa hrane u one tjelesne. Također se brzo uzgajaju i brzo dobivaju na težini.

“Nitko neće biti prisiljen jesti kukce”, napisala je prošloga tjedna Europska komisija na Twitteru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU