ECB zaprijetila Sloveniji pokretanjem pravnog procesa

07.07.2016. 09:34 / Izvor: SRNA
ECB zaprijetila Sloveniji pokretanjem pravnog procesa

Evropska centralna banka /ECB/ zaprijetila je Sloveniji pokretanjem pravnog procesa nakon što je policija te zemlje zaplijenila dokumente u prostorijama slovenačke centralne banke.

Evropska centralna banka /ECB/ zaprijetila je Sloveniji pokretanjem pravnog procesa nakon što je policija te zemlje zaplijenila dokumente u prostorijama slovenačke centralne banke.

Predsjednik ECB Mario Dragi osudio je pljenidbu dokumenata, čime se krše privilegije i imunitet ECB, i pozvao predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da interveniše.

Slovenačka policija sprovela je juče racije na četiri lokacije u LJubljani, uključujući centralnu bnaku, sakupljajući dokaze u okviru pretkrivične istrage o mogućim neregularnostima tokom intervencije u bankarskom sistemu 2013. godine.

"Zaplijeljena oprema sadrži informacije ECB, a takve informacije direktno su zaštićene primarnim zakonom EU", napisao je Dragi u pismu slovenačkom državnom tužiocu.

Dragi je dodao da će ECB ispitati mogućnost primjene pravnog lijeka u skladu sa slovenačkim zakonima.

ECB navodi da je policija zaplijenila informacije iz kompjutera guvernera Banke Slovenije Bostjana Jazbeca, koji je član Upravnog savjeta ECB, kao i bivšeg guvernera i nekih članova osoblja.

Slovenačka policija navodi da je istraga povezana sa intervencijom u jednoj banci koju je država spasila 2013. godine, kada je toj banci omogućeno da otpiše svoj dug i obaveze prema akcionarima u vrijednosti od 257 miliona evra.

Prethodna Vlada je 2013. godine morala da uloži više od tri milijarde evra u lokalne banke kako bi spriječila njihov kolaps pod pritiskom loših zajmova.

Država je poslije te intervencije izbjegla uzimanje strane finansijske pomoći.

U okviru remonta bankarskog sistema, u pet banaka otpisane su akcije u vrijednosti od oko 600 miliona evra.

Udruženje malih slovenačkih akcionara podnijelo je nekoliko tužbi protiv Banke Slovenije i lokalnih banaka, tvrdeći da ove akcije i kapital akcionara u spasenim bankama nije trebalo brisati. Nijedan slučaj još nije doveden do kraja.

Banka Slovenije odbacuje navode da je napravila greške kada je sastavljala paket za spasavanje slovenačkih banaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU