Kijevu odobren zajam od milijardu dolara

15.09.2016. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Kijevu odobren zajam od milijardu dolara

Ukrajina je do sada primila oko 7,62 milijarde dolara u okviru programa koji je pokrenut u martu 2015. godine.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ odobrio je dugo očekivanu islatu zajma od oko milijardu dolara Ukrajini, poslije razmatranja procesa sprovođenja reformi u toj zemlji.

MMF je odlučio da podrži ukrajinsku ekonomiju za 17,5 milijardi dolara kroz četvorogodišnji program, ali sredstava uplaćuje u skladu sa napretkom koji vlasti te zemlje ostvare u sprovođenju ekonomskih reformi i borbi protiv korupcije.

Ukrajina je do sada primila oko 7,62 milijarde dolara u okviru programa koji je pokrenut u martu 2015. godine.

Isplata koja je sada objavljena manja je od očekivanih 1,7 milijardi dolara, pošto je nastao zastoj u sprovođenju određenih reformi koje zahtijeva Fond.

MMF je saopštio da je Upravni odbor ove institucije odobrio isplatu iako postoje odstupanja od kriterijuma u vezi sa međunarodnim rezervama, spoljnim plaćanjima i restrikcijama u oblasti kursne liste.Ukrajinski predsjedink Petro Porošenko rekao je da će isplata sredstava iz MMF-a omogućiti državi da dobije još milijardu dolara zajma od SAD i zajam od 600 miliona evra od EU. On je rekao da će novac iz MMF-a doprinijeti da nacionalna valuta hrivnja ostane stabilna i da će sredstava pomoći ekonomiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU