Scholz: Formirati europski fond za osiguranje nezaposlenih

09.06.2018. 10:53 / Izvor: SRNA
Scholz: Formirati europski fond za osiguranje nezaposlenih

Njemačka je predložila forimiranje europskog sistema za osiguranje nezaposlenih kako bi eurozona bila otpornija za ekonomske potrese.

"Njemačka je predložila forimiranje europskog sistema za osiguranje nezaposlenih kako bi eurozona bila otpornija za eventualne ekonomske potrese u budućnosti", rekao je njemački ministar finansija Olaf Scholz.

Scholz je rekao za njemački magazin "Spiegel" da je to dio napora Berlina da sa Francuskom završi paket reformi pred održavanje samita lidera EU kasnije tokom ovog mjeseca.

"Ja sam za jačanje nacionalnih sistema za osiguranje nepozoslenih uz dodatne mjere za cjelokupnu eurozonu", kaže Scholz.

Prema njegovim riječima, ukoliko se članica evrozone suoči sa ekonomskom krizom koja bi mogla dovesti do masovnog otpuštanja i teškog tereta po sistem socijalne zaštite, ta zemlja bi mogla da uzme pozajmicu iz zajedničkog osiguravajućeg fonda.

"Po okončanju recesije, ta zemlja bi vratila pozajmljena sredstva. Istovremeno, sve zemlje treba da ulože napore da su njihove bezbjednosne mreže spremne za moguću krizu", ističe Scholz.

On je napomenuo da bi ovaj korak ojačao finansijsku stabilnost cjelokupne eurozone.

"Na sličan način to funkcioniše u SAD. Tamo, pojedine države finansiraju osiguranje nezaposlenih, ali daju sredstva u savezni fond. U vrijeme krize, odatle mogu da pozajme novac  radi raspodijele tereta i bez ikakvih problema", dodaje Scholz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU