Najjeftinija prodavnica u Njemačkoj zatvorena nakon pet dana, prodali svu robu

06.02.2019. 10:08 / Izvor: Večernji List
Najjeftinija prodavnica u Njemačkoj zatvorena nakon pet dana, prodali svu robu

"Poštovani kupci, zbog jako velike potražnje naša je podružnica zatvorena 4. i 5. februara 2019....", dočekalo je kupce na ulaznim vratima trgovine u Leipzigu.

Prvi ruski lanac prodavnica koji je ušao na zapadnoevropsko tržište nakon samo pet dana rada zatvorio je svoja vrata. Kažu – na samo dva dana. I to zato što su “svu robu rasprodali”.

Ruski lanac Torgservis otvorio je prošle sedmice, u srijedu 30. januara, svoju prvu prodavnicu u istočnoj Njemačkoj pod imenom Mere, u Leipzigu, a glavni su im adut cijene puno niže i od onih u najvećim njemačkim diskontima kao što su Lidl, Aldi, Norma koji su poznati po vrlo jeftinim proizvodima. Primjerice, pola kilograma mljevenog mesa u marinadi od bijelog luka spremnog za pečenje u Mereu stoji samo 99 centi, odnosno 7,4 kune. Litra punomasnog mlijeka košta 3,7 kuna, a svježe svinjeće šnicle označene oznakom “B kvaliteta” 20 kuna, piše Večernji list.

"Poštovani kupci, zbog jako velike potražnje naša je podružnica zatvorena 4. i 5. februara 2019. Reagirali smo jako brzo, ali morali smo zaključiti da i našim dobavljačima treba neko vrijeme da napune police. S najnižim cijenama za vas smo ponovno otvoreni 6. februara 2019. od 9 sati...", dočekalo je kupce na ulaznim vratima trgovine u Leipzigu.

Neki njemački mediji sumnjaju da je trgovina zatvorena i zbog nekih proizvoda koji možda ne zadovoljavaju minimum sigurnosti i standarda kvalitete hrane koje propisuju strogi zakoni u EU. U ruskom trgovačkom lancu kažu da im svi proizvodi zadovoljavaju stroge standarde EU i da većinom dolaze, osim iz Njemačke, iz dvije susjedne države EU – Poljske i Češke.

U tim je državama, kažu, cijena rada i sirovina puno niža nego u Njemačkoj pa su i proizvodi puno jeftiniji. U Njemačkoj planiraju otvoriti još stotinjak prodavnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU