Brexit neće biti bolan samo za Britaniju već i za 27 članica EU

26.02.2019. 13:40 / Izvor: EurActiv.rs
Brexit neće biti bolan samo za Britaniju već i za 27 članica EU

Izlazak Velike Britanije iz EU, koji je planiran za kraj marta, nepovoljno će djelovati i na zemlje koje ostaju u EU a najviše na Irsku, Francusku i Njemačku.

Izlazak Velike Britanije iz EU, koji je planiran za kraj marta, nepovoljno će djelovati i na zemlje koje ostaju u EU a najviše na Irsku, Francusku i Njemačku. S obzirom na ekonomske, socijalne i političke veze Britanije i EU, Brexit će biti bolan za cijelu Evropu ali će neki regioni EU posebno trpjeti zbog prekida trgovine, viših carina ili problema u lancima isporuke.

Prema nedavnom istraživanju rađenom za Komitet regiona (CoR), konsultativno telo EU, Brexit će među članicama EU najviše pogoditi Njemačku, Francusku, Belgiju i Holandiju i, naravno, Irsku.

Republika Irska vjerovatno će biti glavna kolateralna šteta Bregzita jer 14% irskog izvoza ide u Britaniju, što znači da će ekonomski efekti Brexita biti loši za obje zemlje.

Međutim, za Dablin su tu i dodatne socijalne i političke posljedice pošto je u pitanju i mir u Sjevernoj Irskoj.

U Francuskoj su regioni Gornja Francuska i Bretanja glavni evropski putevi, kako kroz tunel ispod Lamanša, tako i pomorskim putem. To su dva regiona sa najjačim socio-ekonomskim vezama sa Britanijom.

Uticaj Brexita u tim regionima osjetiće više sektora jer je Britanija jedan od vodećih stranih investitora u kompanije u toj oblasti i važan klijent isporučiocima robe i usluga.

"U regionima bližim Britaniji posebno smo zabrinuti zbog neizvjesnosti koja bi mogla da se javi poslij 29. marta", rekao je predsjedavajući Međuregionalne grupe za Brexit Komiteta regiona Fransoa Dekoster.

On se takođe požalio na "šizofrenu" situaciju u kojoj su se regioni našli, prvenstveno zbog neizvjesnosti oko toga da li će Britanija izaći iz EU sa sporazumom ili bez. Dekoster je istakao da se pokazalo da je dvogodišnji period za pregovore predviđen članom 50 Ugovora EU prekratak, iako se tako nije činilo prije dvije godine kada je aktiviran.

U francuskoj ekonomiji biće pogođeni i sektori poput poljoprivredno-prehrambenog, plastike, industrije transportnih vozila.

Istovremeno Francuska ima potencijal da privuče kompanije koje bi mogle da napuste Britaniju zbog Brexita.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU