EP ne popušta Mađarskoj i Poljskoj: Nema više ustupaka

19.11.2020. 10:14 / Izvor: HINA
EP ne popušta Mađarskoj i Poljskoj: Nema više ustupaka

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti.

Vodstvo Europskog parlamenta poručilo je u srijedu da su dogovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i o mehanizmu uvjetovanosti europskih sredstava vladavinom prava konačni i da se više o tome ne može pregovarati.

"Tražim od Vijeća da usvoji paket i pokrene proces ratifikacije što je moguće prije. Vodstvo Europskog parlamenta duboko žali zbog ovog zastoja i ponavlja da su postignuti dogovori o VFO-u i vladavini prava konačni i ni na koji se način ne mogu ponovno otvoriti", stoji u izjavi Konferencije predsjednika Europskog parlamenta koja okuplja predsjednika Europskog parlamenta i čelnike zastupničkih klubova.

Tom izjavom vodstvo Parlamenta reagiralo je na odluku Mađarske i Poljske koje su u ponedjeljak blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što sada zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće. 

Mađarski premijer Viktor Orban traži, ako se već uvodi mehanizam uvjetovanosti, da se uspostave objektivni kriteriji prema kojima bi se ocjenjivalo kršenje vladavine prava te mogućnost pravnog lijeka.

Vlada u Varšavi poručila je da očekuje ustupke i čeka nove prijedloge "koji će biti u skladu s europskim ugovorima i kao drugo, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz srpnja, kada je proračun EU-a dogovoren”.

"S naše strane neće više biti ustupaka", poručio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

U četvrtak navečer održava se video-samit čelnika zemalja članica koji je primarno sazvan zbog koordinacije pristupa zemalja članica u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali se novonastala situacija oko višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak, koja miriše ne veliku krizu, neće moći zaobići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU