EP: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast

21.01.2021. 10:05 / Izvor: Agencije
EP: Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast

Zaštita i promoviranje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje ekonomija, istaknuto je u izvještaju Evropskog parlamenta.

Zaštita i promoviranje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje ekonomija, istaknuto je u Izvještaju o "ostvarivanju političkog učinka Evropske godine kulturne baštine", koje su europarlamentarci usvojili u srijedu.

Zastupnici su u raspravi održanoj na plenarnoj sjednici EP-a ove sedmice i u usvojenom izvještaju istaknuli da kulturni turizam ima veliku ulogu u generiranju radnih mjesta te da na taj način pomaže u savladavanju krize i ekonomskom oporavku, prenosi Hina.

Dace Melbarde iz kluba Evropskih konzervativaca i reformista i potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, naglasila je da izvještaj ukazuje na "pozitivan utjecaj kulture na otvaranje novih mogućnosti zapošljavanja".

Socijaldemokrat Victor Negrescu naglasio je da je potrebno osigurati dodatna sredstva za očuvanje kulturne baštine, jer je ona "izuzetan izvor ekonomske snage".

Kohezija, digitalizacija, obrazovanje i turizam

Sabine Verheyen iz Evropske narodne stranke smatra kulturu važnim ekonomskim resursom, budući da "izbor destinacije godišnjeg odmora i putovanja mnogima ovisi o bogatstvu kulturne ponude".

Predstavnica Evropske komisije Mariya Gabriel u raspravi sa zastupnicima upozorila je da je, zbog efikasne zaštite spomenika, znamenitosti i kulturnih dobara, osim sprečavanju vandalizma i nezakonite trgovine umjetninama, nužno posvetiti se i borbi protiv klimatskih promjena.

"Evropskim zelenim planom osmišljavamo inovativne tehnike za zaštitu kulturne baštine od klimatskih promjena", kazala je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Prema mišljenju većine zastupnika, Evropska godina kulturne baštine bila je uspješna u promoviranju socijalne kohezije, digitalizacije, obrazovanja i turizma.

Realizacija projekta će se zbog toga nastaviti, a Evropska unija će dodatno finansirati i podržavati kulturni sektor.

Fotografija: EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU