EU

EU i ti: Novi program za upoznavanje studenata sa evropskim mogućnostima

13.05.2014. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
EU i ti: Novi program za upoznavanje studenata sa evropskim mogućnostima

Studenti na osnovnim studijama iz cijele Bosne i Hercegovine imaće priliku da tokom maja i juna više saznaju o evropskim integracijama i prilikama za studente iz EU.

Studenti na osnovnim studijama iz cijele Bosne i Hercegovine imaće priliku da tokom maja i juna više saznaju o evropskim integracijama i prilikama za studente iz EU. “EU i ti”, novi program u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, počeo je 12. maja sa ciljem otvaranja mogućnosti EU za studente.

U programu će učestvovati 650 studenata sa 13 univerziteta u BiH, a on obuhvata informativne posjete Kancelariji EUSR / Delegaciji EU u BiH i finalno takmičenje u debati za sve univerzitete koji u njemu učestvuju. Program se završava dvodnevnom studijskom posjetom Briselu za četiri studenta sa dva univerziteta koja pobijede u takmičenju u debati i po 1 student sa ostalih 11 univerziteta.

Studenti sa Univerziteta u Bihaću prvi su posjetili Kancelariju EUSR / Delegaciju EU u BiH u Sarajevu 12. maja; 53 studenta i nastavnika imali su dvočasovni razgovor sa zamjenikom šefa Delegacije EU, dr Rencom Davidijem. "U razgovoru smo se dotakli velikog broja tema, od procesa evropskih integracija do mogućnosti školovanja koje nudi program ERASMUS+. Uvijek je zadovoljstvo čuti mišljenje mladih ljudi o njihovoj budućnosti i budućnosti zemlje – oni imaju razvijenu percepciju i direktni su! Radujemo se studentima iz cijele BiH!”, kazao je Daviddi.

Program “EU i ti” nastaviće se posjetama studenata sa Medicinskog fakulteta u Foči, Akademije umjetnosti Široki Brijeg i Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara. Program realizuje udruženje Vesta iz Tuzle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU