EU: Ograničen napredak BiH, neophodna reforma pravosuđa

19.12.2020. 10:24 / Izvor: Akta.ba
EU: Ograničen napredak BiH, neophodna reforma pravosuđa

Evropska komisija ocijenila da je ograničen ukupni napredak u provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja, i zaključaka Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava.

Evropska komisija ocijenila da je ograničen ukupni napredak u provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja, i zaključaka Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava, istaknuto je na 5. sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Peti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH) održan je 17. i 18. decembra 2020. god. putem video konferencije. Sastankom su predsjedavali Michela Matuella, šefica Odjela u Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju ispred EU, i Samir Rizvo, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopćenju iz Delegacije EU u BiH, Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog ograničenog ukupnog napretka u provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja, i zaključaka Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava "Priebeov izvještaj", kao i preporuka sa 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, i podstakla na odlučnije korake.

Evropska komisija je naglasila da su neophodnu hitne reforme kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem. Ovo je jasan zahtjev građana, iskazan na drugoj javnoj raspravi o vladavini prava u BiH "Pravo na pravdu" koja je održana 24. novembra 2020. god. Kao prvi korak, BiH treba ojačati integritet pravosuđa uspostavljanjem sistema provjere prijavljene imovine sudaca i tužitelja, u skladu sa preporukama Evropske komisije, i predstojećeg mišljenja Venecijanske komisije.

Evropska komisija je spremna podržati provedbu ovog sistema, uključujući i njegovo pomno praćenje od strane eksperata EU. Evropska komisija je također naglasila potrebu hitnog unaprjeđenja rada pravosuđa kroz novo zakonodavstva o VSTV i Sudovima BiH. Evropska komisija je pozdravila usvajanje Revidirane nacionalne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, napominjući da je njena djelotvorna primjena prioritetna.

U saopćenju se podsjeća da je neophodno efikasno usklađivanje pravnog okvira kao i značajni napori u ostvarivanju rezultata na planu borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma širom zemlje i na svim nivoima. U cilju demonstriranja opipljivih rezultata u tim oblastima, Evropska komisija je podsjetila vlasti u BiH da je neophodno unaprijediti operativnu saradnju između agencija za provođenje zakona. Treba poboljšati saradnju između vladinih i ne-vladinih aktera na prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i na rješavanju svih oblika nasilnog ekstremizma.

Evropska komisija je podsjetila da je upravljanje migracijama i dalje jedan od ključnih prioriteta i veliki izazov za Bosnu i Hercegovinu. Evropska komisija je pozvala na hitno djelovanje i naglasila

Rečeno je i da Bosna i Hercegovina mora preuzeti punu odgovornost i osigurati efikasno upravljanje migracijama, granicama i ojačati svoj sistem azila.

Suočeni sa ozbiljnim pogoršanjem humanitarne situacije zbog teških vremenskih uslova, vlasti moraju hitno poduzeti mjere kako bi izbjeglicama i migrantima osigurali osnovnu pomoć, uključujući odgovarajući smještaj.

U pogledu temeljnih prava, Evropska komisija je naglasila da Bosna i Hercegovina mora efektivno osigurati da svi njeni građani mogu u potpunosti uživati svoja prava bez diskriminacije. Naglašeno je da sloboda izražavanja i okupljanja, prava ranjivih skupina, Roma i žena trebaju biti dodatno unaprijeđena i u potpunosti ispoštovana, posebno u kontekstu pandemije COVID-19, navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU