Članovi Predsjedništva BiH primili komesarku za unutrašnje poslove Evropske unije

19.02.2021. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili komesarku za unutrašnje poslove Evropske unije

Članovi Predsjedništva su izrazili dobrodošlicu komesarki Johansson i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku saradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić su izrazili dobrodošlicu komesarki Ylvom Johansson i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku saradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini.

Istaknuta je dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU u BiH Johannu Sattleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u delegaciji sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ylvom Johansson.

Komesarka za unutrašnje poslove Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska.

U razgovoru sa članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i podršku EU u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU