EU / NATO

Da li je BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u?

16.06.2021. 14:35 / Izvor: Fena
Da li je BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u?

Evropska komisija će biti spremna da, kada se ispune četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status

Napravljeno je mnogo važnih koraka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, dok se saradnja s NATO-m odvija u okvirima Programa reformi, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je na današnjoj sjednici oba doma odgovor na pitanje da li je BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u.

Predsjedavajući Tegeltija je istaknuo da je na svakom pojedincu procjena gdje je BiH i koliko je zemlja daleko ili blizu Evropskoj uniji danas u odnosu na situaciju kakva je bila prije izbora ovog saziva Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

"Koliko smo danas bliže također možemo sami presuđivati i imati svoje lične stavove. Optimizma je bilo kada je u pitanju evropski put i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i prije izbora ovog Vijeća ministara. Mjerilo kojim ćemo pokazati da li smo bliže ili dalje će biti kada BiH dobije kandidatski status", naveo je Tegeltija. 

Podsjetio je da su evropski komesari zaduženi za proširenje tek krajem prošle godine počeli spominjati rokove kada BiH može i treba da dobije kandidatski status i tada su dati konkretni uvjeti koji se moraju ispuniti.

"To su tri zakona o javnim nabavkama, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i sukobu interesa. Krajem godine dodat je još jedan uvjet, a to je izborno zakonodavstvo", kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da će Evropska komisija biti spremna da, kada se ispune ta četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU