Program Horizontal Facility jako važan za pristupanje BiH Evropskoj uniji

22.03.2022. 08:00 / Izvor: Fena
Horizontal Facility

Horizontal Facility je program koji je jako važan za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, istaknuto je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Horizontal Facility je program koji je jako važan za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, istaknuto je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje je domaćin trećeg sastanka Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ (Horizontal Facility II).

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić je uoči sastanka izjavio da je Horizontal Facility zajednički program saradnje Vijeća Evrope i Evropske unije koji pomaže zemljama u pristupanju EU na način da se teme bitne za građane, a posebno najranjivije skupine, te pitanje poštivanja ljudskih prava, budu u što većem procentu ispoštovane u BiH, odnosno u svakoj zemlji gdje je Horizontal Facility na snazi, a to su zemlje jugoistoka Evrope.

"U proteklom periodu smo imali nešto više od četiri miliona eura na raspolaganju za implementaciju projekata, to ide svojim tokom, a cijeli jugoistok Evrope je imao više od 41 milion eura kroz Horizontal Facility", dodao je Brkić.

Direktorica Ureda Generalnog direktorata za programiranje Vijeća Europe Verena Taylor je rekla da će sljedećeg mjeseca BiH obilježava 20 godina od priključenja Vijeću Evrope. Istakla je da je veliko zadovoljstvo što Vijeće može da radi u partnerstvu sa BiH i EU na razvoju demokratije i ljudskih prava.

horizontal-facility

"Za Vijeće Evrope je izuzetno važno da uvijek pruža podršku svojim zemljama članicama, među kojima je i BiH. To se, između ostalog, radi putem akcionih planova. Vijeće Evrope i EU imaju zajedničke vrijednosti i da bi neka zemlja pristupila EU, mora ispuniti Kopenhagenške kriterijume Vijeća Evrope koji se odnose na ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju", istakla je Taylor.

Osim akcionih planova, kako je dodala, Vijeće Evrope radi i kroz Horizontal Facility koji djeluje na pet važnih aspketa.

"Prije svega to je jačanje principa tretmana osoba lišenih slobode zasnovanih na ljudskim pravima, evropskim standardima i najboljoj praksi, promociji različitosti i jednakosti, sprečavanja i borba protiv trgovine ljudima, kvalitetno obrazovanje za sve, sloboda izražavanja i sloboda medija u BiH", istakla je Taylor.

Dodala da su te aktivnosti dovele do vrlo konkretnih stvari, a to je obuka sudija, pravnih profesionalaca i ostalih koji djeluju u predmetima koji se odnose na klevetu.

"Već se primjećuje da su odluke i rad sudova više u skladu sa sudskom praksom starzburškog Suda i s Konvencijom o ljudskim pravima, te su procedure i mnogo kraće", navela je Taylor.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Nikolas Bizel je rekao da je Horizontal Facility glavni instrument putem kojeg Vijeće Evrope i EU djeluju u BiH.  Taj instrument je, kako je dodao, omogućio rad i angažman stručnjaka visokog nivoa kada se radi o vladavini prava i temeljnim pravima i to putem mehanizma ekspertne koordinacije.

"Iako postoji još puno toga što treba uraditi u BiH vezano za vladavinu prava i temeljna ljudska prava, Vijeće Evrope i Evropska unija će nastaviti podržavati BiH", rekao je Bizel dodajući da se dogovara treća faza ovog instrumenta, te da je dosad ostvarena izvrsna koordinacija u njegovoj imlementaciji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU