BiH dobija mapu puta za članstvo u Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu

28.04.2022. 12:45 / Izvor: Akta.ba
ResponSEE vježba

Međunarodna terenska vježba koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju odgovora na zemljotres održana je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Međunarodna terenska vježba koju provode službe zaštite i spašavanja po scenariju  odgovora na zemljotres održana je na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva. 

Vježba se održavala na sedam lokacija, sa više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te  službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije. 

Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama Zapadnog Balkana kroz povećanje interoperabilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini spremne i obučene za zajedničke ativnosti sa službama zemalja članica Evropske unije, te  zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pokaznoj vježbi na Igmanu uz brojne zvanice iz BiH i regiona, danas je prisustvovao komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič. On je najavio da će BiH uskoro dobiti mapu puta za pristupanje članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu. 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naglasio da je proteklih dana teritorija Bosne i Hercegovine bila izložena zemljotresu, što pokazuje opravdanost i potrebu pripremanje svih struktura za djelovanje u takvoj situaciji i u potpunosti pokazuje opravdanost pripreme i izvođenja ovakvih vježbi.

"Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona", kazao je Cikotić. Dodao je da se BiH  nalazi na svom putu ka evropskim integracijama što podrazumijeva i izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja u savremeni  evropski koncept sistema zaštite i spašavanja

Vježba je pripremljena i organizirana kroz projekat koji finansira EU pod nazivom "ResponSEE",  uz saradnju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, institucija zaštite i spašavanje Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, kao i konzorcija pod vođstvom Vlade pokrajine Štajerske, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije i Reliefgoods iz Austrije. U projekat su uključene i službe zaštite i spašavanja Albanije i Crne Gore.

 

 

.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU