zastave

EU / EU Integracije

BiH je, po svemu sudeći, još svjetlosnim godinama daleko od kandidatskog statusa EU

Uprkos optimizmu pojedinih zemalja regije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, on se ipak čini daleko.

06.09.2022. 07:44 / Izvor: BHRT

Uprkos optimizmu pojedinih zemalja regije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, on se ipak čini daleko. Parlament Bosne i Hercegovine prošli tjedan usvojio je izmjene Zakona o javnim nabavama, što je jedan od uvjeta za taj status, ali to je samo kap u moru obveza. Najviše optimizma, ima, čini se kod predsjednika Slovenije, koji daje dobre prognoze. Zašto je u njih teško povjerovati?

Gotovo svi mediji u regionu prenijeli su izjavu predsjednika Slovenije iz Beograda kako je rekao da je moguće da BiH do kraja sedmice dobije status kandidata. Međutim, biće da se smisao rečenog izgubio u prevodu, jer je Pahor čini se, ipak spomenuo godinu, a ne sedmicu.

"Da do konca toga ljeta BiH dobije status kandidata i status, da EU konačno ispuni svoje saveze za viznu liberalizaciju", rekao je Pahor.

Zaboravimo kraj sedmice, mislimo na kraj godine - kakve su šanse za to? Istina je da novi geopolitički odnosi u svijetu, najutjecajnije zemlje Evropske unije navode na promišljanje integracije Zapadnog Balkana u uniju. Francuska i Njemačka nisu optimisti poput Slovenije. Poruke su jasne - razmislićemo.

"Jasno je da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabilizuju, ne samo Bosnu i Hercegovinu već i najbliže susjede i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je evropska perspektiva dio paketa sa uslovima da se to popravi, ja sam potpuno spreman da to razmotrim", kaže predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Moramo zbiti redove, prevazići stare sukobe i pronaći nova rješenja. To zvuči kao nešto što se podrazumiјeva. Ali iza toga stoji mnogo posla", smatra kancelar Njemačke Olaf Šolc.

Optimizam Slovenske politike ne dijeli ekspert za evropska pitanja Fakulteta za društvene nauke u Ljubljani. Kandidatski status za BiH - bilo bi politički mudro, ali će vjerovatno energetska kriza Evropsku uniju okrenuti više sebi. 

"Nakon oktobra ta politička kriza će biti nekako zaruckana bar sa nivoa političkih aktera u BiH, tad će se brojati glasovi, brojat će se gdje će ko u koje pozicije zasjesti, malo će se ta lopta spustiti i opet će oni gledati šta Evropska komisija kaže i koliko je od tih 14 prioriteta BiH ispunila nekog napretka", stava je Faris Kočan sa Fakulteta za društvene nauke Ljubljana.

"Mi uporno mislimo da to možemo raditi preko reda i onda se oduševimo izjavom kao što je Pahorova koja nam nije do kraja definisana gdje mi kao mislimo da možemo preko reda, to se neće desiti i što prije shvatimo to će nam taj put biti lakši i prohodniji", kategoričan je urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

O lakšem i prohodnijem putu ka Uniji 12. septembra će lideri regije razgovarati na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Inicijativa Brdo Brijuni bit će poziv zemljama članicama Unije da ubrzaju proces proširenja, od čega smo, čini se, još daleko.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU