EU kaznila pet banaka zbog manipulacija kamatnim stopama

17.05.2019. 13:17 / Izvor: BHRT
EU kaznila pet banaka zbog manipulacija kamatnim stopama

Komisija je kaznila banke Barkli, Rojal Bank of Skotland (RBS), Sitigrup i JPMorgan sa više od 811 milona dolara zbog uspostavljanja kartela u deviznoj trgovini.

Regulatorno tijelo Evropske unije kaznilo je pet banaka sa 1,1 milijardom eura zbog manipulisanja kamatnim stopama i dogovaranja o deviznoj trgovini. Riječ je o najvećoj kazni nekom kartelu u Evropi.

Evropska komisija saopćila je da su istražitelji ustanovili da su neki zaposleni u bankama zaduženi za trgovinu sa 11 valuta “razmjenjivali osjetljive informacije i planove trgovine”. Oni su takođe ponekad koordinisali strategije on-line dopisivanjem sa službenicima drugih banaka.

Komisija je kaznila banke Barkli, Rojal Bank of Skotland (RBS), Sitigrup i JPMorgan sa više od 811 milona dolara zbog uspostavljanja kartela u deviznoj trgovini.

Banke Barkli, RBS, MUFG kaženjene su sa više od 275 miliona eura zbog učestvovanju u kartelu “Forex-Essex Express”.

"Aktivnosti spot trgovine stranim valutama predstavljaju jednu od najvećih tržišta na svijetu, sa milijardama eura svakog dana. Ponašanje ovih banaka narušilo je integritet sektora na račun evropske privrede i potrošača", reka je evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager.

Kazne bi bile 10 posto više, ali su smanjene jer su banke priznale da su učestvovale u takvoj trgovini. Banka UBS je izbegla kažnjavanje jer je otkrila postojanje kartela.

Kada kompanije menjaju velike količine deviza obično koriste dilere za devize. Spot transakcije se sprovode istog dana po kursu tog dana.

Iako svi detalji nagodbe nisu poznati, evropski slučaj u koji je umiješan niz banaka pridonijet će rasvjetljavanju dogovora unutar bankarskog sektora, zlouporabe banka i povezanost s brokerima, te zajedničko djelovanje kako bi se uticalo na kretanje kamatnih stopa i ostvarila korist, piše “Financial Times”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU