EU/ POLITIKA

EU ministri usvojili Deklaraciju za kulturu u doba pandemije covida-19

Jedina zemlja EU-a koja se ne navodi među onima koje su usvojile deklaraciju je Mađarska.

02.05.2020. 10:19 / Izvor: HINA

Ministri kulture 26 članica Europske unije usvojili su u četvrtak Deklaraciju za kulturu u doba krize nastale zbog širenja covida-19 u kojoj obećavaju djelovati "brzo i fleksibilno" kako bi pomogli kulturnom i kreativnom sektoru.    

Usvojena Deklaracija rezultat je razmjene europskih iskustava i promišljanja o mjerama poduzetim za opstanak  kulture tijekom restriktivnih mjera koje su radikalno uskratile, a ponegdje i potpuno dokinule kulturnu produkciju, tumači hrvatsko ministarstvo kulture.

U priopćenju ministarstva kaže se da su među predloženim mjerama "redovita i potkrijepljena procjena situacije u cilju pravovremene reakcije, te predlaganje rješenja prema kojima bi napori na razini Europske unije danas, ali i u višegodišnjoj perspektivi, dopunili nacionalne mjere, s posebnom pažnjom usmjerenom na fleksibilnost i digitalne inicijative u okviru programa Kreativna Europa".

Mjere uključuju, nastavlja ministarstvo, "osiguranje da će pomoć iz fondova i programa EU-a doprijeti do kulturnog i kreativnog sektora i pridonijeti njegovu oporavku".

"Ministri su se složili i da je u ovim izvanrednim okolnostima potreban žuran, ambiciozan i održiv politički odgovor te su se zajednički obvezali na brzo i fleksibilno djelovanje u skladu s razvojem događaja i usuglasili se da će odlučno nastaviti s donošenjem političkih odluka kako bi u doba krize i dugoročno pružili potporu kulturnom i kreativnom sektoru", stoji u priopćenju ministarstva.

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, Deklaracija ministara kulture i medija Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske,  Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske o kulturi u doba krize COVID-19 usvojena je slijedom ad hoc neformalne videokonferencije koja je održana u Zagrebu 8. travnja 2020. godine, podsjeća ministarstvo.

Jedina zemlja EU-a koja se ne navodi među onima koje su usvojile deklaraciju je Mađarska.

Ministarstvo je najavilo da će ministri nastaviti raspravu na Vijeću ministara kulture 19. svibnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU