EU / POLITIKA

EU postigao dogovor o klimatskim ciljevima za 2030.

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su dogovor u petak ujutro nakon pregovora koji su trajali cijelu noć suglasnost o cilju smanjenju neto emisije stakleničkih plinova.

11.12.2020. 11:22 / Izvor: HINA

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su dogovor u petak ujutro nakon pregovora koji su trajali cijelu noć suglasnost o cilju smanjenju neto emisije stakleničkih plinova sa sadašnjih 40 posto na najmanje 55 posto do 2030., u odnosu na 1990.

"Europa je lider u borbi protiv klimatskih promjena. Odlučili smo smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine", objavio je u petak ujutro na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Pojedinosti dogovora još nisu objavljene.

Riječ je o vrlo osjetljivom pitanju jer se siromašnije članice koje su energetski ovisne o fosilnim gorivima pribojavaju da će ih ispunjavanje tih ambicioznih ciljeva previše koštati.

Poljska, Mađarska i Češka traže jamstva da mogu koristiti prirodni plin i nuklearnu energiju kako bi mogli dostići klimatske ciljeve te dovoljno europskog novca za pomoć siromašnijim zemljama za njihovu zelenu tranziciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU