EU / POLITIKA

EU smanjuje maksimalne granice TCEP za igračke

Korištenje TCEP već odbačeno u EU, ali ova supstanca još uvijek može biti prisutna u igračkama, uključujući i one iz uvoza.

08.07.2014. 15:25 / Izvor: eKapija.ba

Prema posljednjim informacijama Svjetske tekstilne informativne mreže (World Textile Information Network – WTIN), Europska komisija je smanjila maksimalnu graničnu vrijednost hemijske supstance za zaustavljanje plamena Tris (2-hloretil) fosfata (TCEP) do 5 mg po kilogramu u dječjim igračkama. Ova promjena cilja prvenstveno na igračke za djecu do dobi od tri godine kao i one namijenjene za stavljanje u usta.

Prema Naučnom komitetu za zdravlje i opasnosti po okoliš (Scientific Committee on Health and Environmental Risks – SCHER), koji je ponudio neovisna savjetodavna naučna mišljenja Europskoj komisiji, TCEP može predstavljati rizik za zdravlje djece, i svrstava se u  kategoriju 2 – kao kancerogen.

SCHER je preporučio da TCEP u igračkama mora biti ograničen  na najnižu koncentraciju koja se može identificirati osjetljivim laboratorijskim testovima, ali isto tako i njegove alternative kao što su: Tris [2-hloro-1-9-hlorometil) etil fosfat (TDCP) i Tris (2-hloro-1-metiletil) fosfat  (TCPP), također moraju biti ograničene na najnižu koncentraciju u  igračkama.

Korištenje TCEP već odbačeno u EU, ali ova supstanca još uvijek može biti prisutna u igračkama, uključujući i one iz uvoza.

Tris (2-hloretil) fosfat (TCEP) je kemijski spoj koji spada u kategoriju organofosfata i organohlorida, a koristi se kao vatrootporno sredstvo, plastifikator, i regulator viskoznosti u različitim vrstama polimera, uključujući poliuretane, poliesterske smole  i poliakrilate.  Zbog opravdane sumnje na toksičnost po reproduktivne organe, TCEP se navodi kao supstanca vrlo visokog rizika prema „REACH“ propisima Evropske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU