EU smanjuje maksimalne granice TCEP za igračke

08.07.2014. 15:25 / Izvor: eKapija.ba
EU smanjuje maksimalne granice TCEP za igračke

Korištenje TCEP već odbačeno u EU, ali ova supstanca još uvijek može biti prisutna u igračkama, uključujući i one iz uvoza.

Prema posljednjim informacijama Svjetske tekstilne informativne mreže (World Textile Information Network – WTIN), Europska komisija je smanjila maksimalnu graničnu vrijednost hemijske supstance za zaustavljanje plamena Tris (2-hloretil) fosfata (TCEP) do 5 mg po kilogramu u dječjim igračkama. Ova promjena cilja prvenstveno na igračke za djecu do dobi od tri godine kao i one namijenjene za stavljanje u usta.

Prema Naučnom komitetu za zdravlje i opasnosti po okoliš (Scientific Committee on Health and Environmental Risks – SCHER), koji je ponudio neovisna savjetodavna naučna mišljenja Europskoj komisiji, TCEP može predstavljati rizik za zdravlje djece, i svrstava se u  kategoriju 2 – kao kancerogen.

SCHER je preporučio da TCEP u igračkama mora biti ograničen  na najnižu koncentraciju koja se može identificirati osjetljivim laboratorijskim testovima, ali isto tako i njegove alternative kao što su: Tris [2-hloro-1-9-hlorometil) etil fosfat (TDCP) i Tris (2-hloro-1-metiletil) fosfat  (TCPP), također moraju biti ograničene na najnižu koncentraciju u  igračkama.

Korištenje TCEP već odbačeno u EU, ali ova supstanca još uvijek može biti prisutna u igračkama, uključujući i one iz uvoza.

Tris (2-hloretil) fosfat (TCEP) je kemijski spoj koji spada u kategoriju organofosfata i organohlorida, a koristi se kao vatrootporno sredstvo, plastifikator, i regulator viskoznosti u različitim vrstama polimera, uključujući poliuretane, poliesterske smole  i poliakrilate.  Zbog opravdane sumnje na toksičnost po reproduktivne organe, TCEP se navodi kao supstanca vrlo visokog rizika prema „REACH“ propisima Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU