EU traži od Irana da prekine s obogaćivanjem urana

12.01.2021. 12:57 / Izvor: Fena
EU traži od Irana da prekine s obogaćivanjem urana

Iran mora povući svoju odluku o obogaćivanju urana na više nivoe i dati priliku međunarodnoj diplomatiji da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Iran mora povući svoju odluku o obogaćivanju urana na više nivoe i dati priliku međunarodnoj diplomatiji da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine, navodi Evropska unija u saopćenju

"Iranska inicijativa na obogaćivanju urana do 20 posto u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow veoma je ozbiljan potez i predmet je duboke brige", navodi EU u saopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

"Na ovoj ključnoj prekretnici, Iran također riskira podrivanje napora u cilju napretka u okviru postojećeg diplomatskog procesa. Tražimo od Irana da se suzdrži od dodatne eskalacije i da poništi kurs svojih akcija bez odgode", saopćila je EU.

Iran je nastavio s realizacijom svojih planova obogaćivanja urana do 20 posto u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow u prošloj sedmici, na nivo koji je Teheran ostvario prije nego što je postigao sporazum s vodećim svjetskim silama koji je suzbio njegove sporne nuklearne ambicije.

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor izjavio je Reutersu u ponedjeljak da svjetske sile i Iran na raspolaganju imaju sedmice, a ne mjesece, za spašavanje nuklearnog sporazuma otkako novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU