EU / POLITIKA

EU traži preispitivanje zakonitosti ugovora sa Gaspromom

Sekretarijat Energetske zajednice EU zatražio je od Savjeta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda Južni tok, koje je Srbija zaključila sa ruskom kompanijom Gasprom.

25.04.2014. 10:39 / Izvor: SRNA

Sekretarijat Energetske zajednice EU zatražio je od Savjeta EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji gasovoda "Južni tok", koje je Srbija zaključila sa ruskom kompanijom "Gasprom".

Sekretarijat se na ovu mjeru odlučio nakon što Srbija nije odgovorila na ponovljene zahtjeve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija "Srbijagas" i "Jugorosgas", koje su nosioci posla na dionici "Južnog toka" kroz Srbiju, navodi se saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

"Ugovori koje je Srbija sklopila sa `Gaspromom` krše takozvano `pravilo nevezivanja` koje važi u EU, a koje kaže da jedna firma ne može biti istovremeno i proizvođač i distributer prirodnog gasa", navodi se u saopštenju.

To je razlog što je Sekretarijat, nakon što je Beograd ignorisao njihove primjedbe, zatražio mišljenje od Ministarskog savjeta EU.

Ukoliko procjeni da je Srbija u prekršaju, Savjet može da donese političku odluku o daljim koracima u vezi sa ovim problemom, prenose beogradski mediji.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger do sada je u nekoliko navrata upozorio da bilateralni ugovori koje je "Gasprom" sklopio sa nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, nisu u skladu sa propisima EU i da se moraju preispitati.

Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize. Brisel još nije odgovorio na jučerašnji prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdijevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU