EU / EKONOMIJA

EU ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme na Balkan

Evropska unija potvrdila je da ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan.

28.04.2020. 10:20 / Izvor: Agencije

Evropska unija potvrdila je da ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme iz EU na Zapadni Balkan, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, pozivajući se na pismo evropskih zvaničnika upućeno šefovima dipolomatije regiona.

U zajedničkom pismu navodi se da je “Evropska unija u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama širom svijeta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima”.

Pismo su potpisali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Đuzep Borelj, evropski komesar za trgovinu Fil Hogan i evropski komesara za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, navodeći da je Evropska komisija donjela prijedlog da se izmjeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz i smanjenje opsega asortimana medicinske opreme za koji je neophodna dozvola, uz istovreme izuzeće zemlaja Zapadnog Balkana iz procedure.

"Iskreno se nadamo da ćete cijeniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovida 19”, ističu evropski zvaničnici, naglašavajući da je, “osim finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija već preduzela korake” kako bi zapadnobalkanskim državama pomogla da povećaju “sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme”.

Evropski komesari Borelj, Hogan i Verhelji naglašavaju i da je Evropska komisija “donjela predlog da se izmjeni postupak za dobijanje dozvola za izvoz” kojim se “smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan”.

"Očekujemo da će bilo kakve restrikcije na nacionalnom nivou u vezi sa izvozom lične zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u Evropsku uniju takođe biti ukinute, kao i da ćete osigurati da ovo izuzeće koje se odnosi na dozvole za izvoz neće biti zloupotrebljeno ponovnim izvozom iste robe”, naglašava se u pismu zvaničnika EU u kome se ističe “značaj nesmetanih trgovinskih tokova i drugih regionalnih inicijativa, kao što je primena zelenih koridora”.

U pismu koje su potpisali komesaru EU Borelj, Hogan i Varhelji naglašava se “nepokolebljiva posvećenost Evropske unije da pomogne svojim partnerima sa Zapadnog Balkana
kako u borbi sa krizom, tako i na vašem putu ka Evropskoj uniji”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU