EU usvojila novu Agendu za borbu protiv terorizma

09.12.2020. 16:12 / Izvor: Beta
EU usvojila novu Agendu za borbu protiv terorizma

Evropska komisija predstavila je novu Agendu za borbu protiv terorizma, sa ciljem da podrži članice da bolje predviđaju, sprječavaju, štite od terorističkih prijetnji i odgovaraju na njih.

Evropska komisija predstavila je novu Agendu za borbu protiv terorizma, sa ciljem da podrži članice da bolje predviđaju, sprječavaju, štite od terorističkih prijetnji i odgovaraju na njih.

Istovremeno je izmijenjen mandat Europola, kako bi policijska agencija pružala bolju operativnu podršku u istragama.

Potpredsjednik EK za unapređenje evropskog načina života Margaritis Schinas rekao je da je Agendom u središte borbe protiv terorizma stavljeno ulaganje u otpornost društva na terorizam, kroz mjere za bolje sprječavanje radikalizacije i zaštitu javnog prostora od napada.

Kako je na predstavljanju novog programa rekla evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johanson, predloženo je da se Europolu daju "moderna sredstva da podrži članice EU u njihovim istragama".

Ciljevi Agende su identifikovanje ranjivosti i izgradnja kapaciteta za predviđanje opasnosti, sprječavanje napada rješavanjem problema radikalizacije, smanjenje "ranjivosti" infrastrukture kako bi se zaštitili gradovi i ljudi, i unaprijeđenje operativne podrške, krivičnog gonjenja i prava žrtava na bolji odgovor na napade.

Komisija će, kako se navodi, raditi na poboljšanju zaštite žrtava terorizma, uključujući tako što će im se olakšati pristup naknadama.

Akcije na predviđanju, sprječavanju, zaštiti i odgovoru na terorizam uključit će zemlje partnere iz susjedstva EU i šire, kao i povećani angažman međunarodnih organizacija.

"Komisija i Visoki predstavnik/potpredsjednik će, prema potrebi, pojačati saradnju sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti vatrenog oružja, pregovarati sa zemljama Južnog susjedstva o razmjeni podataka sa Europolom i pojačati stretašku i operativnu saradnju sa drugim regionima, poput Sahela i Roga Afrike, kao i sa drugim afričkim zemljama i ključnim regionima u Aziji", navela je EK.

Također će Komisija postaviti koordinatora za borbu protiv terorizma, koji će tijesno sarađivati sa članicama i Evropskim parlamentom.

Komisija je predložila jačanje mandata Europola, tako da može da bude mjesto za kontakt u slučajevima kada nije jasno koja država ima jurisdikciju.

Evropol će dobiti mandat i da obrađuje složene baze podataka, unaprijedi saradnju sa Evropskim javnim tužilaštvom, kao i zemljama partnerima van EU, i da pomogne da se razviju nove tehnologije koje odgovaraju potrebama policije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU