EU

Europa dobila glavobolju: Grčkoj potreban novi paket pomoći!

21.08.2013. 12:26 / Izvor: eKapija.ba
Europa dobila glavobolju: Grčkoj potreban novi paket pomoći!

Grčka je u srpnju od međunarodnih zajmodavaca, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske središnje banke (ECB) i Europske unije, dobila tranšu kredita od 5,8 milijardi eura.

Njemački ministar financija danas je prvi puta priznao da će Grčkoj trebati i treći paket pomoći…

“Nužan je još jedan program za Grčku”, kazao je Wolfgang Schaeuble okupljenima na predizbornom skupu na sjeveru Njemačke. Parlamentarni izbori u Njemačkog zakazani su za 22. rujna.

Ministar financija već je jednom kazao da će međunarodni zajmodavci možda morati razmisliti o novom programu pomoći nakon što postojeći istekne krajem 2014. No, dosad nije govorio da je to neizbježno.

Na današnjem je istupu ujedno naglasio da se ulagači neće morati odreći dijela potraživanja prema Ateni.

Odvojeno je jedan dužnosnik grčkog ministarstva financija za Reuters u Ateni kazao da bi novi krediti trebali premostiti očekivani manjak sredstava u razdoblju od 2014. do 2016.

“Grčka i njezini zajmodavci razmatraju nekoliko mogućnosti premošćivanja manjka sredstava s kojim će se Grčka suočiti u idućih nekoliko godina”, rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Mogućnosti uključuju korištenje preostalih sredstava iz programa za spašavanje banaka i već razmotrene mjere smanjivanja duga, rekao je dužnosnik.

Grčka je u srpnju od međunarodnih zajmodavaca, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske središnje banke (ECB) i Europske unije, dobila tranšu kredita od 5,8 milijardi eura. U listopdu trebala bi dobiti dodatnih milijardu eura, ovisno o provedbi reformi.

Međunarodni zajmodavci posjetit će Atenu ove jeseni kako bi utvrdili treba li vlada pronaći dodatne uštede kako bi ispunila proračunske ciljeve za 2015/2016.

U sklopu priprema za taj posjet, član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen sastat će se ovog tjedna u Ateni s guvernerom grčke središnje banke Georgijem Provopulosom, grčkim ministrom financija Ianisom Sturnarasom i Georgijem Zaniasom, predsjednikom najvećeg grčkog zajmodavca, kazali su grčki izvori za Reuters, prenosi HRT.

(Izvor: poslovnipuls.com, HRT)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU