EU / SVIJET

Europa stvara jedinstveno tržište električnom energijom

Električne mreže i burze zemalja južne i sjeverozapadne Europe od utorka su povezane, pa sada pokrivaju otprilike 70 posto europskih potrošača, što je još jedan korak prema integriranom određivanju cijena struje.

14.05.2014. 11:40 / Izvor: Business.hr

Električne mreže i burze zemalja južne i sjeverozapadne Europe od utorka su povezane, pa sada pokrivaju otprilike 70 posto europskih potrošača, što je još jedan korak prema integriranom određivanju cijena struje i smanjenju rizika vezanih uz opskrbu.

Fizička i financijska integracija te dvije europske regije stvara zajedničko tržište električne energije koje se proteže od Portugala do Finske. To povezivanje koristit će potrošačima jer će omogućiti protok iz područja gdje je struja jeftinija prema onima gdje je skuplja.

„U ključnom potezu prema integriranom tržištu struje pokrenuto je potpuno povezivanje jugozapadnih europskih zemalja“, stoji u zajedničkom priopćenju operatora mreža i burzi električnom energijom.

Na takvom jedinstvenom tržištu povećanjem proizvodnje vjetroelektrana ili solarne energije na jednom području moći će se nadoknaditi pad proizvodnje hidroelektrana na drugom. Ili, povećanjem proizvodnje termoelektrana u jednoj zemlji moći će se nadoknaditi pad proizvodnje u nuklearnim elektranama u nekoj drugoj zemlji.

„To će koristiti krajnjim potrošačima jer će se zbog bolje koordinacije između burzi energijom povećati efikasnost korištenja električnih sustava i prekogranične infrastrukture“, navodi se u priopćenju mrežnih operatora.

Sjeverozapadno europsko tržište električne energije obuhvaća Njemačku, Francusku, Austriju, Britaniju, Belgiju i Nizozemsku, kao i nordijske te baltičke države, čija su tržišta integrirana još u veljači.

U idućem koraku trebala bi se integrirati i tržišta Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunjske, a potom i ostatka Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU